Gazele se scumpesc cu 2% în iulie şi cu 3% în octombrie. Dacă importul de gaze scade, aceste majorări se înjumătăţesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
opulaţia beneficiază de o perioadă mai lungă de aplicare a liberalizării preţurilor gazelor naturale, respectiv până în 2018, termen care ar putea fi însă prelungit cu un an
opulaţia beneficiază de o perioadă mai lungă de aplicare a liberalizării preţurilor gazelor naturale, respectiv până în 2018, termen care ar putea fi însă prelungit cu un an

Aplicarea dereglementării preţului gazelor naturale pentru populaţie va detemina o scumpire cu 2% la 1 iulie şi cu 3% la 1 octombrie, dar, dacă importurile de gaze ruseşti vor fi mai mici, aceste majorări s-ar putea înjumătăţi, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

„Creşterile de preţ pot fi la jumătate, depinde câte gaze vom importa“, a afirmat Havrileţ, potrivit Mediafax.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să renunţe la preţurile reglementate la electricitate şi gaze. Populaţia beneficiază de o perioadă mai lungă de aplicare a liberalizării preţurilor gazelor naturale, respectiv până în 2018, termen care ar putea fi însă prelungit cu un an.

În privinţa consumatorilor mari de energie, adică firmele, creşterea suplimentară a preţului gazelor nu mai este necesară, deoarece tarifele au fost aliniate deja cu cele din ţările din regiune, potrivit ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

„Nu se mai impune o creştere suplimentară a preţului gazelor pentru că deja avem preţuri apropiate de cele din ţările din regiune, iar rolul alinierii preţurilor nu este să avem preţuri mari, ci convergente. Convergenţa este atinsă“, a afirmat ministrul.

Departamentul pentru Energie a anunţat în urmă cu două săptămâni că nu se mai impune nicio majorare a tarifelor la gaze naturale pentru consumatorii noncasnici aferentă calendarului stabilit, întrucât s-a realizat convergenţa de preţuri între preţul intern şi cel de import, agreată de statul român cu instituţiile financiare internaţionale.

„Departamentul pentru Energie consideră, în baza datelor furnizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), că, în privinţa consumatorilor noncasnici, s-a realizat convergenţa de preţuri între preţul intern şi cel de import, agreată de statul român cu instituţiile financiare internaţionale. În consecinţă, pentru consumatorii noncasnici, nu credem că se mai impune nicio mărire de tarife aferentă calendarului stabilit“, se arata într-un comunicat transmis de Departamentul pentru Energie.


Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite