Fabrica de zahăr Bod nu are cumpărător

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unitatea de prelucrare a sfeclei de zahăr a fost scoasă la licitaţie de Fisc pentru datorii ce depăşesc jumătate de milion de lei. Pentru că nu s-a prezentat nimeni la licitaţie, valoarea terenului fabricii a scăzut la jumătate, faţă de preţul cerut iniţial, până la 800.000 de lei (inclusiv TVA).

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Braşov a scos la licitaţie, ieri, terenul pe care se află fabrica de zahăr Bod, în suprafaţă de 42.000 de metri pătraţi şi construcţii adiacente - o fermă compusă din saivan, două magazii, bazin de apă. Surpriză, însă, nimeni nu s-a arătat interesat de terenul vreuneia dintre cele patru fabrici de prelucrare a sfeclei de zahăr care mai funcţionează în România.

Nici clădirile unităţii nu au avut o soartă diferită - scoase la licitaţie, vineri, la un preţ de strigare de 600.000 de lei (inclusiv TVA), nu şi-au găsit proprietar.

„Nici la acest termen nu s-a prezentat nimeni. Conform procedurii, la noul termen de licitaţie a terenului, care  urmează să fie stabilit, preţul va fi redus la 50% faţă de cel de scoatere la vânzare, respectiv 800.000 de lei (inclusiv TVA)", explică Lucian Voinescu, şeful Finanţelor Publice din Braşov. Potrivit datelor financiare de pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti, anul trecut, fabrica de zahăr Bod avea pierderi nete de 15,393 milioane de lei şi datorii de 113.680 de lei.

Cum s-a ajuns la executare?

Vasile Stancu, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Zahăr din Sfeclă din România, spune că multe din datoriile fabricii Bod provin din procesul de restructurare instituit în 2006 la nivel european, din cauza unui excedent al producţiei de zahăr (şase milioane de tone).

Mai precis, fabricile de zahăr care produceau peste cota alocată de Uniunea Europeană trebuiau să achite o taxă pentru cantitatea excedentară - 173,8 euro pe tona pentru anul comercial 2007-2008 şi 113,3 euro pe tonă pentru anul comercial 2008-2009.

El menţionează că unitatea din Braşov are o capacitate de prelucrare de 2.500 de tone de sfeclă de zahăr în 24 de ore. Cota de producţie alocată fabricii Bod pentru anul de producţie 2009-2010 este de 24.240 de tone de zahăr.

Stancu adaugă că proprietarii fabricii Bod au scos la licitaţie terenul şi cantina fabricii pentru a-şi putea achita creanţele. Creditorii societăţii sunt Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale la care Fabrica de zahăr Bod are datorii de 523.000 de lei, potrivit anunţului de vânzare.

Printre creditori se mai află şi Administraţia Finanţelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii Braşov, pentru o creanţă de 529 de lei.

Patru fabrici prelucrătoare de sfeclă

Din '89 până acum s-a schimbat modul de producţie al fabricilor de zahăr de la noi - România a ajuns să importe zahăr brut pentru procesare pentru că era mai ieftin decât să prelucreze zahăr din sfeclă.

În consecinţă, din cele 33 de fabrici existente în urmă cu mai bine de 21 de ani, în prezent doar două mai prelucrează zahăr din sfeclă - Bod şi Luduş. Alte două unităţi prelucrează sfeclă de zahăr şi zahăr brut - Roman şi Oradea.

Au contribuit Teodora Nicolae, Sebastian Dan 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite