Sindicatul Drumarilor solicită CNAIR responsabilitate în cheltuirea banilor publici. Care sunt problemele companiei în materie de resurse umane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Sindicatul Drumarilor „Elie Radu", care reuneşte angajaţi ai Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), solicită conducerii instituţiei să administreze şi să cheltuiască banii publici cu responsabilitate, iar fiecare decizie privind contractarea de servicii externe „să fie analizată la sânge".

Semnalul de alarmă vine după ce, la propunerea Direcţiei Resurse Umane din cadrul CNAIR, s-a hotărât contractarea unor servicii externe pentru a stabili legalitatea drepturilor şi obligaţiilor prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă (CCM) în condiţiile în care, pentru prestarea acestei activităţi, există suficienţi angajaţi în cadrul companiei. 

„CNAIR a creat în decembrie 2020, în organigramă, postul de Director Resurse Umane şi a încercat să angajeze prin concurs un expert în acest domeniu, din mediul privat, însă din păcate se dovedeşte că performanţa nu este pe măsura salariului şi a funcţiei având în vedere că în şedinţa Consiliului de Administraţie nr.13/06.07.2021, la propunerea Direcţiei Resurse Umane, s-a hotărât contractarea unor servicii externe pentru a stabili legalitatea drepturilor şi obligaţiilor prevăzute în actualul Contract Colectiv de Muncă", susţin reprezentanţii sindicali, transmite Agerpres.

Potrivit sursei citate, înţelegerea şi aplicarea prevederilor din CCM este apanajul Direcţiei Resurse Umane în cadrul căreia există un număr semnificativ de salariaţi (26 conform organigramei), care sunt plătiţi şi pentru verificarea prevederilor existente în CCM.

„Astfel, nu considerăm oportună cheltuirea altor bani din bugetul CNAIR pentru sarcini ce sunt prevăzute în fisele de post ale unor salariaţi. Mai mult decât atât, au fost organizate cursuri de formare - experţi în legislaţia muncii cu participarea a 5 persoane din centralul CNAIR şi a 2 persoane din fiecare regională. 

Nu înţelegem, astfel, de ce ar mai fi necesari alţi experţi în legislaţia muncii (plătiţi foarte bine probabil), când pentru această activitate s-ar putea foarte bine organiza un colectiv din experţii în legislaţia muncii existenţi (aproximativ 20 persoane pe întreaga companie)", afirmă sindicaliştii.

În conformitate cu legislaţia muncii, există obligativitatea înregistrării contractelor colective de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti, fapt îndeplinit de către Companie şi Sindicatul reprezentativ. Faptul că CCM a fost înregistrat la ITM şi a primit număr de înregistrare după verificarea de către inspectorii de muncă probează legalitatea prevederilor din CCM, precizează sindicatul drumarilor.

Reprezentanţii sindicali atrag atenţia că în materie de resurse umane sunt multe probleme în companie, precum: diferenţe foarte mari între regionale pentru aceleaşi post, diferenţe foarte mari între cel mai mic şi cel mai mare salariu din companie, un număr foarte mic de muncitori, existenţa a două grile de salarizare, neefectuarea cursurilor de formare profesională, angajarea unor salariaţi pe criterii politice cu salarii maxime din grilă în condiţiile în care angajaţi cu experienţă efectuează acelaşi lucru cu până la 2.000 de lei mai puţin, angajaţi vechi pe care se bazează compania pentru că noii angajaţi nu au experienţa şi nici nu cunosc activitatea particulară a companiei.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite