Datoriile statului, cap de listă în discuţiile cu FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Bucureşti au avut ieri primele întâlniri cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale, veniţi în România pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv.

Dacă deficitul bugetar nu mai este o problemă, pentru că cifrele oficiale arată clar o îmbunătăţire a încasărilor şi o scădere a cheltuielilor, arieratele statului dau în continuare bătăi de cap oficialilor. În acest moment, datoriile cumulate ale companiilor de stat şi ale autorităţilor locale deţin o pondere generoasă de aproximativ 5% din PIB, potrivit evaluărilor oficiale. Asta înseamnă în jur de 25-30 miliarde de lei, sumă care ar trebui redusă cu câteva miliarde de lei până la sfârşitul acestui an. Numai firmele de construcţii au de recuperat de la stat aproximativ 1,5 miliarde de euro, potrivit statisticilor Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).

„Intenţionăm să ne adresăm oficialilor misiunii celor trei instituţii internaţionale, pentru a discuta pe această temă", a declarat pentru „Adevărul" Tiberiu Andrioaiei, vicepreşedintele PSC. Şi firmele de medicamente au de primit de la stat aproximativ 500 milioane de euro, din care 130 de milioane de euro reprezintă datorii pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu le recunoaşte, ne-a declarat, la rândul său, Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente. Pe lista „păgubiţilor" mai figurează şi companiile private de energie, care reclamă o datorie de circa 500 milioane de euro, în contul CFR SA. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite