Casa Naţională de Pensii Publice a publicat indicatorii pe care-i foloseşte până la aprobarea bugetului. Ce pensii sunt impozitate

Casa Naţională de Pensii Publice a publicat indicatorii pe care-i foloseşte până la aprobarea bugetului. Ce pensii sunt impozitate

În lipsa unei Legi a bugetului de stat, care ar putea fi aprobată abia luna viitoare, Casa Naţională de Pensii Publice a publicat marţi indicatorii utilizaţi în sistemul public de pensii, raportaţi la salariul mediu brut pe economie şi salariul minim brut pe economie faţă de care se plătesc contribuţiile sociale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, potrivit CNPP, cotele de contribuţii de asigurǎri sociale sunt 25% din salariu, sumă datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale; 4% datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora; 8% datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.
 
Cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care au încheiat contract de asigurare socială este de 25%.
 
Cota de contribuţie aferentă fondurilor de pensii administrate privat este de 3,75% şi este inclusă în cota de contribuţie de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale.
 
 
I. Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de:
 
     • 4.162 lei
 
II. Începând cu 1 ianuarie 2019, nivelurile minime ale venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, respectiv cuantumurile contribuţiei de asigurări sociale  aferente acestor venituri, sunt de:
 
      • Venit minim asigurat 2.080 lei
 
      • Cuantum contribuţie    520 lei   
 
III.  Valoarea punctului de pensie este de:
 
     • 1.100 lei - 1 ianuarie – 31 august 2019;
 
     • 1.265 lei – începând cu 1 septembrie 2019.
 
IV. Indicele de corecţie pentru anul 2019 este de 1,20.
 
V. Cuantumul ajutorului de deces este de:
 
     • 4.162 lei - în cazul decesului asiguratului sau pensionarului;
 
     • 2.081 lei - în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului.
 
VI. Indemnizaţia socială pentru pensionari este de:
 
     • 640 lei – 1 ianuarie – 31 august 2019;
 
     • 704 lei – începând cu 1 septembrie 2019.
 
VII. Indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I  de  invaliditate este de 880 lei.
 
VIII. Veniturile lunare din pensii care depăşesc 2.000 lei sunt supuse impozitării cu 10%. 
 
IX. Persoanele fizice, cu venituri din pensii, beneficiază de asigurare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate.
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările