ANRM: Rezervele potenţiale din Marea Neagră şi din gazele de şist ar putea asigura consumul intern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezervele potenţiale de gaze din Marea Neagră, precum şi posibililele zăcăminte de gaze de şist ar putea asigura consumul intern al României, a declarat preşedintele ANRM, Alexandru Pătruţi.

Acesta susţine că este prea devreme pentru a avansa evaluări privind cantităţile.

"Cu certitudine că, luând în calcul potenţialele rezerve din Marea Neagră şi gazele de şist, România va putea să îşi asigure necesarul de consum din producţia internă", a afirmat Pătruţi.

El a adăugat că rezervele certe de gaze naturale din România se ridică la aproximativ 100 miliarde metri cubi. România consumă anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze.

Cei mai mari producători de gaze din România sunt companiile Romgaz Mediaş şi OMV Petrom, care asigură peste 90% din producţie, diferenţa fiind importată în principal de la firme agreate de grupul rus Gazprom. Producţia internă asigură 75-80% din consum.

ANRM va concesiona noi perimetre petroliere, după ce sunt aprobate cele din 2010

Pe de altă parte, Pătruţi a spus că ANRM va concesiona noi perimetre de petrol şi gaze din Marea Neagră şi de pe uscat după ce Guvernul va aproba acordurile încheiate în 2010.

El a menţionat că Gazprom, Chevron şi OMV Petrom au solicitat deja noi licenţe.

"Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) va organiza o nouă licitaţie pentru concesionarea de perimetre atât în Marea Neagră, cât şi pe uscat, după ce Guvernul va aproba acordurile de concesiune încheiate de ANRM şi companii în 2010 şi înainte de acest an. (...) Avem solicitări pentru organizarea unei noi licitaţii de la mai multe companii, printre care Petrom, Romgaz, Hunt Oil, Chevron şi Gazprom", a declarat Pătruţi pentru Mediafax.

Cea mai recentă licitaţie organizată de ANRM pentru concesionarea unr perimetre de petrol şi gaze a avut loc în 2010. Pentru a intra în vigoare însă, aceste acorduri trebuie aprobate prin hotărâre de Guvern.

Potrivit lui Pătruţi, Guvernul mai trebuie să aprobe hotărâri pentru 14 acorduri, cele mai multe încheiate în 2010. El a explicat că pentru aprobarea acestora este necesar avizul a şase ministere, iar în cazul în care un ministru sau premierul este înlocuit, trebuie reluat întregul proces de avizare.

"Mai trebuie aprobate 14 acorduri, cele mai multe din 2010. În perioada 2008-2011 nu a fost aprobat niciun astfel de acord", a arătat Pătruţi.

El a precizat că în Marea Neagră mai sunt libere doar perimetre în apropierea ţărmului, restul fiind deja concesionate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite