Mai multe termocentrale au beneficiat de ajutoare prea mari prin taxa de cogenerare. ANRE propune scăderea sprijinului

Mai multe termocentrale au beneficiat de ajutoare prea mari prin taxa de cogenerare. ANRE propune scăderea sprijinului

Centralele din marile oraşe sunt principalii beneficiari ai taxei de cogenerare

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) propune Guvernului să reducă spijinul acordat pentru un sfert dintre producătorii energie şi căldură în cogenerare, întrucât a constatat că aceştia au benificiat de un ajutor prea mare, scrie Mediafax, care citează surse din instituţie.

„ANRE are elemente că 8-10 unităţi, din totalul de 37 care beneficiază de taxa de cogenerare, au primit prea mult. Reducerea sprijinului pentru aceste unităţi va avea ca efect o valoare mai mică a facturii la electricitate atât pentru consumatorii cansnici, cât şi pentru cei industriali“, potrivit surselor.

Taxa de cogenerare este încasată de companiile care produc simultan energie electrică şi termică şi este plătită de orice consumator. Taxa se aplică în intervalul 2011-2023, iar ponderea ei în facturi este de 7%.

Taxa de congenerare este percepută cu scopul de a sprijini investiţiile în tehnologiile mult mai eficiente de producere a energiei, şi a fost autorizată de Comisia Europeană în 2010.

Reducerea sau eliminarea unor taxe aplicate în sectorul energetic a fost cerută şi de unii consumatori mari de energie, precum ArcelorMittal şi Alro, din cauza impactului mare al acestora în facturi, ceea ce duce la scăderea competitivităţii produselor.

Pe de altă parte, prin taxa de cogenerare sunt sprijinite CET-urile aflate în administrarea primăriilor, iar reducerea ei va avea ca efect scăderea încasărilor la aceste societăţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările