În trimestrul IV 2012, România a oferit cu 3.300 mai puţine locuri de muncă decât în trimestrul III

În trimestrul IV 2012, România a oferit cu 3.300 mai puţine locuri de muncă decât în trimestrul III

Tehnicienii şi operatorii din industrie sunt cei mai căuutaţi de către angajatori

Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut în trimestrul patru al anului trecut cu 3.300 faţă de precedentele trei luni, la 23.200, potrivit datelor anunţate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011 a fost, însă, mai mare cu 1.600 de posturi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Rata locurilor de muncă vacante a fost în trimestrul patru de 0,55%, în scădere cu 0,08 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2011, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,02 puncte procentuale.

Statul are cele mai multe posturi libere

"În trimestrul IV 2012, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în sănătate şi asistenţă socială (1,62%), administraţie publică (1,26%), respectiv în distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (1,24%). La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile din industria extractivă (0,02%), respectiv cele de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,12%)", se arată într-un comunicat al INS.
Ca şi în trimestrul precedent, în industria prelucrătoare s-a concentrat mai puţin de o treime (7.300 locuri) din numărul total al posturilor vacante, iar rata a ajuns la valoarea de 0,71%. Sectorul bugetar a însumat peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 4.700 locuri vacante se regăsesc în sănătate şi asistenţă socială, 3.100 în administraţie publică, iar 500 în învăţământ.

Mai puţine angajări în minerit, imobiliare şi energie

Angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă salariată în activităţile din industria extractivă, respectiv în cele de tranzacţii imobiliare, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi alte activităţi de servicii.

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în învăţământ (-0,35 puncte procentuale), respectiv în activităţile de servicii administrative şi suport (-0,32 puncte procentuale), iar la polul opus, cu cele mai relevante creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activităţile de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,23 puncte procentuale), respectiv activităţile de sănătate şi asistenţă socială (+0,16 puncte procentuale).

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, diminuări au cunoscut activităţile din învăţământ (-1.300), respectiv cele din industria prelucrătoare şi cele de servicii administrative şi suport (-700 pentru fiecare în parte). În sens contrar s-au evidenţiat creşteri ale numărului locurilor de muncă vacante în sănătate şi asistenţă socială (500 locuri), urmate de activităţile de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (200).

Muncitorii calificaţi - la mare căutare, dar nu şi în agricultură

În trimestrul IV 2012, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori prin intermediul ratei locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente - grupa majoră 8 (0,76%), respectiv de tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic - grupa majoră 3 (0,71%). La polul opus s-au situat ocupaţiile de muncitori calificaţi şi asimilaţi - grupa majoră 7 (0,28%) şi cele aferente membrilor corpului legislativ, ai executivului, înalţilor conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori - grupa majoră 1 (0,36%).

Cele mai multe locuri de muncă vacante au fost identificate pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (5.900 locuri vacante), respectiv pentru cele de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente - grupa majoră 8 (4.000 locuri vacante).

Numărul cel mai redus de locuri de muncă vacante s-a constatat în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (100 locuri vacante), urmate de ocupaţiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori - grupa majoră 1 (1.000 locuri vacante).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările