Ştefan cel Mare, de la mahala la zonă rezidenţială modernă
0Numele cartierului este dat de principala sa arteră, una dintre zonele comerciale importante ale Bacăului. Vadul său, vechi de sute de ani, este motivul transformării fostei periferii rău
Numele cartierului este dat de principala sa arteră, una dintre zonele comerciale importante ale Bacăului. Vadul său, vechi de sute de ani, este motivul transformării fostei periferii rău famate într-un pol de interes pentru retaileri.
720 de locuinţe noi, gata până în 2010
Plimbările nocturne pe străzile cartierului erau considerate, până în anii '60, o mostră de curaj, din cauza pericolului de a fi jefuit. Lucrurile au evoluat mult de atunci. Startul în civilizarea zonei a fost dat de autorităţile comuniste. Blocurile construite aici începând cu 1986 au adus cu ele şi dezvoltarea infrastructurii, iar vechile uliţe noroioase au fost înlocuite de străzi asfaltate. Astăzi, cartierul este atractiv pentru investitorii în ansambluri rezidenţiale, dar şi pentru hipermarketuri.
În cartierul Ștefan cel Mare se construiesc în prezent peste 700 de unităţi locative. Compania Adama ridică cele mai multe dintre ele în ansamblul Evocasa Completa. Primele două clădiri ale complexului, ce va conţine un total de 624 de apartamente de două și trei camere, sunt în construcţie.
Un bloc are deja opt etaje, în timp ce la al doilea s-a turnat recent fundaţia. "Evocasa Completa se adresează clasei medii. Clienţii noștri sunt tineri, de obicei cupluri care pun bazele unei familii.
Sunt eligibili pentru a contracta un împrumut ipotecar și sunt interesaţi de achiziţia unui apartament într-un complex rezidenţial nou", spun reprezentanţii Adama. Conform acestora, apartamentele sunt prevăzute cu ușă metalică la intrare și sunt dotate cu centrală de încălzire pe gaz.
Există dotări complete pentru aer condiţionat, tv, computere și interfon. Majoritatea apartamentelor au balcoanele închise. Printre finisajele apartamentelor se numără parchet laminat în sufragerie și dormitoare, ferestre termoizolante cu geam termopan și profile de PVC.
Preţul unei unităţi locative în unul din blocurile cu regim de înălţime S+P+13 etaje variază între 73.700 și 140.000 de euro. Locul de parcare nu este inclus în preţ și este vândut la tariful de 4.100 de euro. Termenul de finalizare al ansamblului este februarie 2009.
Complexul Vadu Bistriţei este situat pe strada omonimă, la limita sudică a cartierului Ștefan cel Mare. Ansamblul construit de firma Rombet SA Bacău pune la dispoziţia clienţilor 100 de apartamente, dintre care 60 cu două camere, 30 cu trei camere și 10 cu patru camere.
Preţurile variază între 61.000 și 118.000 de euro, cu TVA inclus. Conform reprezentanţilor constructorului, complexul va avea o piscină acoperită cu centru SPA și parcare subterană. Blocurile de opt și nouă etaje vor fi finalizate în 2010. Locurile de parcare nu sunt incluse în preţ și nu sunt disponibile spre vânzare, ci se pot închiria. Clienţii vizaţi de constructor sunt persoanele care doresc un standard ridicat de viaţă, finisajele făcând parte din clasa medie spre lux.
MOD DE CONTRACTARE
Achiziţionarea unui apartament în complexul Evocasa Completa se poate face și prin credit imobiliar sau ipotecar. Plata finală presupune o tranșă cuprinsă între 75% și 80% din valoarea imobilului, care se poate garanta cu apartamentul respectiv.
Pentru ansamblul Vadu Bistriţei, primul pas este achitarea unui avans cuprins între 20% și 30% din valoarea totală. "Sunt acceptate și creditele, apartamentele pot fi ipotecate și ratele se pot plăti direct la noi sau la bancă", spun reprezentanţii Rombet.
Ce mai poţi alege?
LOCUINŢE VECHI
Casele din anii '50-'60 care au scăpat de demolare sunt acum valoroase pentru terenul pe care sunt construite. Metrul pătrat de teren pretabil construcţiei costă, în general, în zonă între 300 și 350 de euro, pentru loturi cuprinse între 1.000 și 1.300 de metri pătraţi.
"În cartier există și terenuri mari de peste 11.000 de metri pătraţi, potrivite construcţiei de ansambluri rezidenţiale. Aceste loturi aparţin de fostele fabrici", spune Rodica Matei, director al agenţiei imobiliare locale Proadvice. Clădirile de locuit din cartierul Ștefan cel Mare din Bacău sunt printre cele mai noi din municipiu. Casele vechi au fost predominante până în 1986.
În acel an au început demolările și ridicarea noilor, pe atunci, blocuri "comuniste". Preţul garsonierelor variază între 34.000 și 40.000 de euro, pentru suprafeţe utile cuprinse între 34 și 42 de metri pătraţi. "În Bacău, preţul pe metrul pătrat cerut de proprietari pentru unităţile locative vechi este în general 1.000 de euro", precizează Rodica Matei.
Povestea cartierului tău
În zonă exista şi un han vestit, "La Moriţoaia", unde trăgeau cei care veneau cu treabă prin Bacău, povesteşte istoricul şi scriitorul Eugen Șendrea. Localul era cunoscut în perioada interbelică pentru rachiul bun, dar şi pentru posibilitatea de a închiria cameră cu ora.
Existau, de altfel, în Bacău peste 40 de case de toleranţă în acele vremuri. Presa timpului a relatat sub titlul "La Bacău în mahala, s-a-ntâmplat o dandana" povestea unui căpitan de la garnizoana Bacău care îşi pierduse ceasul de aur în urma unei vizite scurte la han. Poliţistul venit la faţa locului a descoperit obiectul ascuns în cocul tinerei domnişoare care îl însoţise pe căpitan în una dintre camerele hanului.
Iosif Filderman, proprietarul fabricii de piele Filderman, a obţinut brevetul pentru produsul azi atât de răspândit în fabricarea hainelor sau pantofilor şi cunoscut sub denumirea de piele întoarsă. Filderman s-a născut în Berlin, iar în 1923 a cumpărat terenul pe care astăzi se află Arena City Mall.