Slovenii dau undă verde pentru prelungirea cu încă 20 de ani a activităţii centralei nucleare Krsko

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrala nucleară din Slovenia a obţinut autorizaţia de mediu şi securitate necesară pentru prelungirea activităţii sale cu încă 20 de ani, a anunţat luni guvernul, informează AFP.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

"Anticipând o posibilă criză în timpul iernii viitoare, este crucial ca centrala să nu-şi înceteze funcţionarea la sfârşitul anului", a declarat ministrul sloven al infrastructurii Bojan Kumer în timpul unei conferinţe de presă, făcând aluzie la un pericol de penurie de energie electrică după invazia rusă în Ucraina.

În urma acestei autorizări, care a încheiat un proces demarat încă în 2015, situl nuclear "va îndeplini până la termenele limită toate condiţiile necesare pentru a continua să funcţioneze", a adăugat el.

Situată în Slovenia lângă frontiera cu Croaţia, această centrală este co-administrată de cele două ţări după destrămarea fostei Iugoslavii. Ea acoperă 20% din necesităţile în electricitate ale Sloveniei şi circa 15% din cele ale Croaţiei.

Construit în epoca iugoslavă şi intrat în servciu în 1983, unicul reactor de tip Westinghouse de la centrala Krsko urma iniţial să-şi înceteze activitatea în 2023, după 40 de ani de funcţionare. De acum, el va continua să fie exploatat până în 2043.

Asociaţii, printre care Greenpeace, invocă în mod regulat riscuri seismice şi vârsta avansată a centralei. Toate aceste îngrijorări sunt respinse de autorităţile slovene.

De asemenea, este programată construcţia unui al doilea reactor. Decizia finală este însă suspendată şi va fi luată în urma unui referendum a cărui dată nu a fost deocamdată fixată.

Energia nucleară cunoaşte o relansare pe fondul incertitudinilor în ceea ce priveşte aprovizionarea energetică şi schimbările climatice. Astfel, ţări care se aflau pe drumul dezangajării au făcut cale întoarsă, precum Belgia şi Germania, care au prelungit recent funcţionarea centralelor lor nucleare.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite