Singurul aliment care se va ieftini semnificativ pe rafturile magazinelor din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cele mai consumate produse alimentare se va ieftini semnificativ în perioada următoare, înregistrând o scădere cu 25% a prețurilor la raft, potrivit specialiștilor din piață.

Un desen cu un omuleț alb, creionat, care împinge semnul procent
Unul dintre cele mai consumate produse alimentare se va ieftini semnificativ în perioada următoare

Preţul laptelui în magazine urmează să scadă cu până la 25%, a anunţat patronatul din industrie, argumentând că furnizorii au redus preţurile pentru hipermarketuri, după ce vânzarile s-au prăbuşit din cauza scumpirilor.

În acelaşi timp, fermierii fac un apel disperat la autorităţi să oprească importurile de lapte din Ucraina care îi aduc în pragul falimentului.

Fermierii trag un semnal de alarmă în ceea ce privește prețul laptelui vândut către procesatori, care a scăzut dramatic.

De partea cealaltă, reprezentanţii patronatului din domeniu spun că de acum încolo ne putem aştepta la o scădere a preţului laptelui din cauza cantităţilor mari de pe piaţă. Deja contractele au fost negociate cu magazinele.

"În octombrie, s-a atins pragul între preţuri, costuri şi puterea de cumpărare, a fost un moment critic. În decembrie, toţi furnizorii trebuiau să refacă contractele şi să renegocieze.

Vă spun sincer că furnizorii au redus preţul către comericanţi cu 10%-15% şi a apărut un război al promoţiilor Black friday permanent care s-a întins şi pe 2023.

În ianuarie, furnizorii au mai cedat încă 10% pentru că s-au mai redus şi costurile la materie primă, pentru că s-au acumulat stocuri în toată Europa", a declarat pentru Antena3 Dorin Cojocaru, preşedinte, Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui - APRIL.

Vânzările de produse lactate s-au prăbuşit după scumpirile din ultimele luni. Preţul celui mai ieftin sortiment de lapte a ajuns aproape 10 lei.

Lactate Natura din Târgovişte îşi va suspenda producţia timp de trei ani

Pe de altgă parte, unul dintre cei mai importanți producători de lapte din țara noastră a anunțat deja că își închide porțile pe o perioadă de 3 ani.

Lactate Natura, care a rezistat pe piață peste 30 de ani, a înregistrat pierderi masive, dar și o scădere a producției și a decis să ia o pauză pentru a se recupera financiar. 

De asemenea, acţionarii au mai aprobat reducerea capitalului social cu suma de 8,1 milioane lei, de la 14,09 milioane lei la 5,99 milioane lei, prin micşorarea numărului de acţiuni de la 11.277.401 acţiuni, la 4.797.401 acţiuni cu o valoare nominală de 1,25 lei/acţiune.

„Reducerea capitalului social se realizează pentru acoperirea parţială a pierderii raportate a societăţii înregistrată în situaţiile financiare auditate ale societăţii la 31 decembrie 2021”, arată anunţul companiei.

Lactate Natura are o capitalizare de 16,69 milioane lei.

Producătorul a avut pierderi de 1,1 milioane lei în prima parte a anului trecut şi venituri totale de mai mici cu 45%, de 2,53 milioane lei. Capacitatea de producţie a liniei de fabricaţie deţinută de companie este de 40.000 litri lapte pe zi, însă comenzile au fost cu 70-80% mai mici.

În anul 2021, pierderile s-au ridicat la 2,51 milioane lei, iar cantitatea de lapte procesată a scăzut cu 51% faţă de 2020.

Compania este listată la BVB cu simbolul INBO. SIF Oltenia deţine 93,7% din acţiuni.

S.C. LACTATE NATURA S.A. Dambovita a luat ființă în 1991 prin preluarea patrimoniului fostei Intreprinderi de Industrializare a Laptelui Dâmbovița.

Principalul obiect de activitate al societății este prelucrarea și comercializarea laptelui și a produselor lactate ce poartă marca „Natura”, fiind cea mai mare fabrică de prelucrare a laptelui din județul Dâmbovița, cu o tradiție de peste cincizeci de ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite