Se scumpeşte uleiul de măsline, peste tot în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţul litrului de ulei de măsline a crescut, în Italia, cu 30 % în ultimele patru luni
Preţul litrului de ulei de măsline a crescut, în Italia, cu 30 % în ultimele patru luni

Vremea nefavorabilă din Italia şi Spania face ca preţul uleiului de măsline să crească vertiginos, la nivel mondial, informează Bloomberg. Iar scumpirile ar putea continua.

Cele două ţări europene sunt principalele producătoare de ulei de măsline, la nivel mondial. Şi cum în acest an ambele au obţinut recolte sărăcăcioase, iar materia primă este puţină, preţurile n-aveau cum să nu crească. În Italia, un litru de ulei a ajuns să coste 5,75 euro, cu 30% mai mult decât în octombrie 2016, mai relatează Bloomberg. Scumpiri s-au raportat şi pe piaţa din Spania, dar ceva mai mici, în procent de doar 10%.  

Parte dintre statele europene au fost mai puternic afectate de această criză. Spre exemplu, efectele scumpirii uleiului de măsline s-au simţit mai acut în Marea Britanie, pe fondul deprecierii lirei. Institutul Mintec din Regatul Unit susţine chiar că preţul uleiului ar putea continua să crească. 

Cantităţile de măsline recoltate au variat, în ultimii ani, din cauza vremii imprezivibile din statele producătoare. În consecinţă, instabilitatea de pe piaţa mondială a uleiului de măsline nu este un fenomenul nemaiîntâlnit. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite