Scumpirile s-au temperat în martie, dar cartoful rămâne campion. Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 5,25%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scumpirile s-au temperat uşor în luna martie, preţurile crescând cu doar 0,04% faţă de luna februarie, iar rata anuală a inflaţiei a fost de 5,25% la finele primului trimestru, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Cele mai însemnate scumpiri s-au înregistrat în primele trei luni din 2013 la cartofi şi alte legume, la fructe proaspete, ţăgări şi energie electrică.

 în martie preţurile mărfurilor alimentare şi nealimentare au scăzut faţă de luna anterioară cu 0,1%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 0,5%.

Dintre alimente, cel mai mult s-au ieftinit ouăle, cu aproape 10%, iar în ceea ce priveşte serviciile evoluţia tarifelor a fost influenţată de o scădere de 4% înregistrată la transportul feroviar.

"Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (aprilie 2012 - martie 2013) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2011 - martie 2012), determinată pe baza IPC este 4,1%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,9%", arată INS, într-un comunicat.

În februarie preţurile de consum îşi temperaseră ritmul de creştere la 0,34%, faţă de un avans de 1,34% în primă lună a anului. Rata anuală coborâse atunci de la 5,97%, maximul ultimului an şi jumătate, la 5,65%.

Proiecţia Băncii Naţionale a României (BNR) privind rata inflaţiei în acest an este de 3,5%, cu o ţintă de 2,5%, plus/minus un punct procentual.

Banca centrală estimează că rata inflaţiei va fi de 5-6% în prima jumătate a anului şi va scădea ulterior, însă nivelul acesteia va depinde foarte mult de evoluţia preţurilor volatile, precum cele din agricultură.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite