Scandal cu banii europeni pentru Agricultură: fondurile s-ar putea direcţiona către refugiaţi. UPDATE: Ministrul Achim Irimescu confirmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fondurile europene pentru agricultură ar putea fi folosite ca balon de oxigen în criza refugiaţilor
Fondurile europene pentru agricultură ar putea fi folosite ca balon de oxigen în criza refugiaţilor

Uniunea Europeană se confruntă cu un neaşteptat deficit financiar din cauza crizei refugiaţilor, astfel că oficialii la nivel înalt din Comisia Europeană au ajuns să se uite către fondurile comunitare pentru Agricultură sau cele de Coeziune, a declarat europarlamentarul român Laurenţiu Rebega.

„Comisarul european pentru Agricultură (Phil Hogan - n.n.) nu poate să declare public că s-a ajuns la fundul sacului şi că fermierii nu mai pot fi susţinuţi financiar ca până acum“, a spus Rebega.


UPDATE: Ministrul român al Agriculturii confirmă transferul de bani

Din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, estimat la opt miliarde de euro, derulat de Ministerul Agriculturii, vor fi redistribuite, în acest an, câteva sute de milioane de euro către refugiaţi, a declarat pentru Mediafax.ro ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Banii alocaţi de Uniunea Europeană României, dar neabsorbiţi de noi, câteva sute de milioane de euro în acest an, vor fi daţi către refugiaţi, într-adevăr“, a declarat joi, pentru Mediafax.ro, ministrul Achim Irimescu.

La începutul exerciţiului de finanţare 2014- 2020, fermierii români au lansat o proiecţie a banilor pe care au capacitatea să-i absoarbă, însă la lansarea efectivă a programului de dezvoltare, PNDR, în care Ministerul Agriculturii este Autoritate de Management (AM), s-a constat că nu pot să acceseze toţi acei bani.

Diferenţa dintre suma cerută şi aceea absorbită efectiv, câteva sute de milioane de euro, va merge pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale refugiaţilor.

„Uniunea a decis ca fondurile nefolosite în acest an să fie date ţărilor cu refugiaţi, pentru aceştia“, a mai declarat ministrul Achim Irimescu la solicitarea Mediafax.ro.
 


De ce nu mai sunt bani

„Într-o discuţie între patru ochi cu comisarul european Phil Hogan, într-un moment de sinceritate mi-a spus: Laurenţiu, nu mai avem bani! În momentul în care un comisar spune că nu mai avem bani, îl întrebi dar de ce nu mai avem bani? Pentru că se duc într-o altă direcţie! Am întrebat: şi care este direcţia? Nu vreau să sugerez eu care este direcţia, dar domnul Soros, George Soros, la un moment dat a venit în Parlamentul European şi ne-a dat sfaturi că putem găsi soluţii pentru ţinerea refugiaţilor în condiţii optime cu sume de la Agricultură şi de la fondurile de Coeziune“, a relatat europarlamentarul român, citat de Agroinfo.ro.

El s-a referit la „o declaraţie dată de Soros în discursul său din Parlamentul European“.

„A fost o sugestie prin care a arătat că există posibilitatea să retragă nişte bani de la Agricultură şi de la fondurile de Coeziune pentru susţinerea acestor migranţi, reconsiderînd că Europa are nevoie, în momentul de faţă, de 30 de miliarde de euro pentru ţinerea şi, dacă vreţi, crearea unor condiţii optime pentru migranţi“.

„Vă pot asigura că urmează o perioadă foarte grea, când Agricultura nu va mai primi bani pentru toate sectoarele pe care le are în deficit. Ca toţi demnitarii, avem şi noi discuţii între patru ochi şi, repet, într-un moment de sinceritate mi-a spus: Laurenţiu, nu mai există bani! Declaraţia nu o poate face el, în calitate de comisar, dar eu îmi asum cele spuse şi mă puteţi cita“, a mai spus Rebega, pentru Agroinfo.ro.

Potrivit aceleiaşi surse, discursul miliardarului american George Soros în Parlamentul European a fost rostit pe 30 iunie 2016.

Omul de afaceri a mai sugerat, atunci, că ar trebui introduse taxe europene, de exemplu pe combustibili şi pe tranzacţii financiare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite