România, sub semnul secetei: mai mult de un milion de hectare, din 37 de județe, sunt afectate

0
Publicat:

Suprafața afectată de secetă în România a depășit un milion de hectare de teren agricol, fiind afectate culturi din aproape toate județele țării, a informat marți Ministerul Agriculturii.

Seceta a afectat suprafețe agricole din 37 de județe
Seceta a afectat suprafețe agricole din 37 de județe

Judeţele care au raportat culturi afectate de secetă sunt Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea şi municipiul Bucureşti.

Principalele culturi de toamnă afectate:

  • grâu, triticale: 189.070 ha
  • orz, orzoaică, ovăz, secară 30.698 ha
  • rapiță: 26.805 ha
  • Principalele culturi de primăvară afectate:
  • porumb 438.588 ha
  • floarea soarelui: 224.112 ha
  • soia 36.869 ha
  • plante furajere 40.055 ha

Canicula de toamnă a adâncit seceta 

Temperaturile ridicate din această perioadă și lipsa ploilor vor adânci seceta. În București au fost marți chiar și 27 de grade Celsius, deși ar fi trebuit să fie cu 10 grade mai puțin.

Aceste temperaturi ridicate, anormale pentru această perioadă, fac ca grâul, orzul ori rapița semănate luna trecută să sufere după apă, înregistrându-se suprafețe unde nici măcar nu au răsărit.

Dar lucrurile nu stau mai bine nici în alte state europene. Prognozele meteo pe termen lung realizate de firmele de specialitate Maxar Technologies LLC şi Marex arată că Europa va avea o lună noiembrie cu temperaturi peste medie.

"Temperaturi puternic peste media normală" sunt aşteptate la începutul lui noiembrie iar vremea blândă va continua pe întreaga perioadă a lunii, spune Matthew Dross. Alte prognoze arată o posibilă revenire la temperaturile normale pentru această perioadă în a doua jumătate a lunii noiembrie.

Toamna în Europa a fost deja neobişnuit de caldă, în octombrie înregistrându-se cel mai mic număr de zile în care a fost nevoie de pornirea instalaţiilor de încălzire de după anul 2000. Aceasta a ajutat la păstrarea gazelor în depozite, care în prezent sunt la un grad de umplere de aproximativ 95% la nivelul continentului, iar în cazul Germaniei la aproape 99%.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite