România a realizat economii de gaze peste media UE, anunță ministrul Energiei

0
Publicat:

România a realizat, în perioada august 2022 - ianuarie 2023, economii voluntare de gaze de 21,2%, peste media realizată la nivelul UE de 19%, a anunţat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

UE a decis să prelungească reducerea voluntară a cererii de gaze cu 15%, Foto: Shutterstock
UE a decis să prelungească reducerea voluntară a cererii de gaze cu 15%, Foto: Shutterstock

Statele Membre au ajuns la un acord politic privind propunerea de prelungire a aplicabilităţii Regulamentului Consiliului pentru acţiuni coordonate de reducere voluntară a consumului de gaze naturale, adoptat la data de 26 iulie 2022. Extinderea perioadei de aplicare a acestui regulament (măsurile de reducere a consumului de gaze naturale expiră la 31 martie 2023) a fost propusă de Comisia Europeană pentru a asigura volumele necesare de gaz natural pentru îndeplinirea obligaţiilor de înmagazinare (90% până la 31 octombrie 2023) pentru iarna 2023-2024, la preţuri rezonabile. În contextul implementării regulamentului actual, în perioada august 2022-ianuarie 2023 România a realizat economii voluntare de gaze de 21,2%, peste media realizată la nivelul UE, de 19%", a scris Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

Ministrul a participat, marți, la reuniunea Consiliului Energie organizată la Bruxelles, precum și la o serie de întâlniri cu omologii din alte state membre.

Țările Uniunii Europene au convenit, marți, să prelungească cu un an reducerea voluntară a cererii de gaze cu 15%, pentru a ajuta la pregătirea pentru o nouă iarnă cu provizii rusești limitate, relatează Reuters.

Potrivit sursei citate, ministerele energiei din țările UE au convenit să prelungească pentru următoarele 12 luni, până în martie 2024, un obiectiv voluntar de reducere a cererii de gaze cu 15%.

Măsura de urgență, pe care UE a convenit-o anul trecut ca răspuns la reducerea livrărilor de gaz către Europa, urma să expire la sfârșitul lunii martie.

Potrivit datelor publicate de Consiliul European, țările UE au redus, în mod colectiv, cantitatea de gaz natural consumată în UE între august 2022 și ianuarie 2023 cu 19%. Aceasta s-a ridicat la 41,5 miliarde de metri cubi (bcm).

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite