Repatrierea rezervei de aur merge mai departe. Aviz favorabil de la comisia juridică a Camerei Deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În rezerva de aur a Băncii Naţionale a României sunt incluse lingouri, bare şi monede de aur standard

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat, luni, favorabil proiectul de lege iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae de repatriere a rezervei de aur a României.

La începutul acestei luni, senatorii aprobat iniţiativa legislativă, în ciuda eforturilor opoziţiei de a retrimite propunerea legislativă înapoi la comisii.

Comisia de buget finanţe a Camerei Deputaţilor urmează să întocmească raportul la acest proiect, care va intra în dezbaterea plenului Camerei - for decizional.

În continuare proiectul de lege nu are un punct de vedere din partea Guvernului şi nici un aviz al Băncii Naţionale a României.

Proiectul iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae prevede ca Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate, respectiv aproape 56 de tone de aur. Cei doi doresc ca depozitele de aur constituite de BNR în străinătate să nu poată depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă.

Proiectul prevede că deţinerea unei cantităţi de aur în depozite constituite în străinătate „nu trebuie în mod necesar interzisă, dar aceasta ar trebui limitată cantitativ şi condiţionată de obţinerea unor venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice” şi propune instituirea obligaţiei de informare „de îndată” a Parlamentului şi a Guvernului de către BNR în cazul în care există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs.

Cele mai recente date de la BNR arată că rezerva de aur s-a menţinut în martie la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea rezervei de aur s-a situat la 3,835 miliarde euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 martie au fost de 35,865 miliarde euro, faţă de 36,364 miliarde euro la 28 februarie.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri