Recuperarea ajutorului de stat acordat Blue Air: Asociații și administratorii pot fi trași la răspundere

0
0
Publicat:

Ministerul Finanțelor va calcula dobânzile la ajutorul de stat acordat Blue Air de 33,84 milioane de EUR, iar ANAF va trebui să recupereze banii, potrivit Ministerului Finanțelor.

Avion Blue Air la sol
Ministerul Finanțelor va calcula dobânzile la ajutorul de stat acordat Blue Air

Având în vedere că Blue Air este în insolvență, specialiști în insolvență au declarat că, teoretic, ANAF, după decizia CE, poate face o decizie de impunere care să fie transformată în creanță înscrisă la masa credală a Blue Air, iar dacă nu recuperează sumele, ANAF poate cere antrenarea răspunderii asociaților și administratorilor, scrie Financial Intelligence.

Ministerul Finanțelor va calcula dobânzi de recuperare aferente ajutorului de 33,84 milioane de euro, suma totală de recuperat constând din soldul și dobânzi de recuperare va fi transmisă ANAF în vederea parcurgerii procedurilor de recuperare (inclusiv executare silită) conform Codului de Procedură Fiscală.

„Pașii procedurali care trebuie parcurși în vedere recuperării ajutorului de stat sunt următorii:

1)În zilele următoare va fi transmisă oficial autorităților române decizia C.E. de recuperare a ajutorului de stat.

2)Decizia de recuperare va fi transmisă Ministerului Finanțelor care este furnizorul ajutorului de stat incompatibil constând în garanția de stat acordată pentru contractarea unui împrumut în valoare de aproximativ de 33,84 milioane de EUR – (garanția de stat a fost încadrată ca și ajutor de stat pentru salvarea companiei).

3) M.F. va calcula dobânzi de recuperare aferente ajutorului de 33,84 mil. EUR suma totală de recuperat constând din soldul și dobânzi de recuperare va fi transmisă ANAF în vederea parcurgerii procedurilor de recuperare (inclusiv executare silită) conform Codului de Procedură Fiscală.

4)ANAF va actualiza periodic dobânda ajutorului de stat de recuperat până la recuperarea efectivă a tuturor sumelor.

5)Se consideră îndeplinită obligația Statului Membru de recuperare a ajutorului de stat incompatibil atunci când se recuperează integral ajutorului de stat inclusiv dobânzile sau dacă compania beneficiară este scoasă de pe piață (lichidată)”.

Având în vedere că Blue Air este în insolvență, specialiști din piața de insolvență au declarat pentru Financial Intelligence că ANAF, după decizia CE, poate face o decizie de impunere care să fie transformată în creanță înscrisă la masa credală a Blue Air. Tehnic, dacă nu se recuperează suma, ANAF poate cere judecătorului antrenarea răspunderii administratorilor și asociațialor companiei, cf art art. 169 din Legea nr. 85/2014.

Comisia Europeană a cerut României să recupereze ajutorul de stat acordat Blue Air de aproape 34 milioane de euro, pe care îl consideră ilegal dat fiind că nu a restabilit viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene.

„În urma investigației aprofundate inițiate în aprilie 2023, Comisia a concluzionat că planul de restructurare a Blue Air nu era fezabil, coerent și suficient de amplu pentru a restabili viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene într-un termen rezonabil și fără să denatureze în mod nejustificat concurența pe piața unică. Această concluzie a fost coroborată de incapacitatea Blue Air de a-și menține activitatea și de cererea sa, din martie 2023, de deschidere a procedurii de insolvență. Planul de restructurare nu a fost actualizat nici în urma încetării activității, nici a inițierii investigației aprofundate.

Măsurile care sprijină un plan de restructurare inadecvat și nerealist, care nu este susținut de finanțări suficiente de pe piață din partea investitorilor după perioada de salvare, sunt ilegale conform normelor UE privind ajutoarele de stat. România trebuie să recupereze acum de la Blue Air un ajutor de stat ilegal în valoare de 33,84 milioane EUR (163,8 milioane RON), plus dobânda aferentă”, a informat vineri CE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite