Reacţia sindicatului după ce Metrorex a cerut anularea Contractului Colectiv de Muncă

0
0
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Directorul general al Metrorex SA, Ştefan Paraschiv, a solicitat în instanţă suspendarea Contractului Colectiv de Muncă în vigoare în acest an, a anunţat, miercuri, „Unitatea" - Sindicatul Liber din Metrou (USLM).

„Directorul general al Metrorex SA, Ştefan Paraschiv, a formulat o acţiune având ca obiect o cerere de ordonanţă preşedinţială pentru suspendarea efectelor CCM Metrorex 2020-2021, înregistrat la ITM cu nr. 249/05.20.2020", menţionează organizaţia sindicală, potrivit Agerpres.

USLM consideră că această acţiune are scopul suspendării drepturilor legale acordate angajaţilor Metrorex, pe care îi descrie drept o categorie socio-profesională vitală, care a asigurat, atât în perioada stării de alertă cât şi în perioada stării de urgenţă, transportul în condiţii de siguranţă pentru cetăţenii municipiului Bucureşti şi nu numai.

Organizaţia sindicală din Metrorex subliniază că salariaţii de la metrou nu au beneficiat de muncă la domiciliu sau de zile libere suplimentare, în contextul în care alte categorii socio-profesionale au beneficiat de aceste drepturi, în timpul în care angajaţii Metrorex au desfăşurat o activitate intensă în beneficiul tuturor cetăţenilor şi au asigurat mobilitatea urbană, pentru buna funcţionare a economiei.

Majorarea salarială ar putea fi suspendată de Tribunalul Bucureşti

Tribunalul Bucureşti urmează să decidă, joi, 24 iunie, asupra majorărilor salariale primite de angajaţii de la metrou în 2020. Metrorex SA a cerut în instanţă suspendarea efectelor Contractului Colectiv de Muncă, încheiat la sfârşitul anului trecut, prin care aproximativ 5.000 de angajaţi au primit o majorare salarială cu 18%.

Cererea de Ordonanţă Preşedinţială a fost publicată pe pagina de Facebook a USLM (Unitatea – Sindicatul Liber Din Metrou).

„Cerere de Ordonanţă Preşedinţială prin care solicităm instanţei de judecată să dispună, de urgenţă şi cu titlu provizoriu, până la soluţionarea litigiului asupra fondului ce face obiectului dosarului 16650/3/2021, aflat pe rolul acestei instanţe: în principal, suspendarea efectelor Contractului Colectiv de Muncă 2020-2021; în subsidiar, suspendarea efectelor clauzelor CCM 2020-2021, prin care s-a aplicat, începând cu 01.11.2020, o majorare cu 18% a grilei de salarizare prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă 2019-2020.”, se arată în documentul înaintat de Metrorex către Tribunalul Bucureşti.

Creşterea salariilor, decisă ilegal

Creşterea salariilor a fost decisă ilegal, a stabilit Corpul de Control al ministrului Transporturilor, în luna martie a acestui an, pentru că datele financiare ar fi fost manipulate, compania neputând susţine, în mod real, o astfel de creştere, în plină pandemie şi cu venituri mult reduse pe fondul scăderii numărului de călători, potrivit ministrului Cătălin Drulă. 

Acesta a mai transmis că Metrorex va ajunge în insolvenţă, dacă sindicatele nu acceptă fie o renegociere a creşterilor salariale, fie disponibilizări, întrucât veniturile companiei nu acoperă cheltuielile. 

„Legat de salarizare şi de personal, s-a bătut cu cărămida în piept domnul Rădoi că nu se schimbă nimic, rămâne la fel personalul, rămân la fel salariile. Asta este matematic imposibil. Contabil imposibil. Pentru că în bugetul prevăzut, veniturile Metrorex nu acoperă plata salariilor la nivelul actual pentru angajaţii actuali.

Aşa că există doar variante matematice simple: ori se acceptă de către angajaţi o renegociere şi eventual acea creştere de 18% să nu mai aibă loc sau să aibă loc în viitor, eşalonat, ori se ajunge la disponibilizări, ori mai există şi varianta a treia care este din punctul meu de vedere, cel mai puţin fericită, dar dacă nu există înţelegere, se va ajunge acolo, şi anume insolvenţa.”, a transmis ministrul Transporturilor.

Ulterior, pe 22 aprilie, preşedintele USLM, Ion Rădoi, a subliniat că angajaţii Metrorex ar putea organiza oricând o nouă acţiune de oprire voluntară a lucrului, în afara sindicatului, în cazul în care conducerea metroului va disponibiliza angajaţi sau va tăia din salarii.

Citeşte şi: Majorarea salarială a angajaţilor de la metrou ar putea fi suspendată de Tribunalul Bucureşti

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite