Promisiuni pentru românii cu credite Prima Casă. În ce condiţii li se pot amâna ratele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băncile primesc recompense pentru a amâna plata ratelor la Prima Casă FOTO Shutterstock
Băncile primesc recompense pentru a amâna plata ratelor la Prima Casă FOTO Shutterstock

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii promite băncilor că, dacă vor amâna sau vor suspenda plata ratelor pentru 1-3 luni la creditele Prima Casă, va extinde la rândul său garanţiile acordate instituţiilor financiare.

Mai precis, FNGCIMM încurajează băncile să acorde facilităţi de amânare la plată a ratelor pe o perioadă de 1-3 luni, pentru a veni în sprijinul beneficiarilor vulnerabili în această perioadă. Măsura este menită să preîntâmpine înregistrarea de restanţe la plata ratelor scadente din creditele garantate în cadrul Programului Prima casă şi să conducă la evitarea executării garanţiilor.

„Finanţatorii parteneri sunt invitaţi să dea dovadă de flexibilitate în relaţia cu beneficiarii Programului Prima Casă oferindu-le soluţii de rescadenţare a ratelor din credit, amânare la plată sau suspendarea plăţii ratelor, cu oferirea de perioade de graţie de până la 3 luni. În contrapartidă, FNGCIMM va da dovadă de aceeaşi flexibilitate în privinţa extinderii perioadei de valabilitate a garanţiilor acordate în cadrul Programului Prima casă şi a creditelor acordate IMM”, arată Fondul, într-un comunicat.

Fondul susţine că este de acord cu măsurile de restructurare a creditelor garantate în cadrul Programului Prima Casă şi a creditelor acordate IMM-urilor, în contextul crizei generate de proliferarea virusului Covid 19.

FNGCIMM susţine că analizează mai multe variante de măsuri extinse de restructurare a creditelor de tip Prima Casă şi sunt analizate posibile intervenţii legislative efectuate asupra HG 717/2009 şi legislaţiei terţiare incidente programului.

În ceea ce priveşte prelungirea valabilităţii garanţiilor acordate în favoarea întreprinderilor mici şi mijlocii peste scadenţa finală a creditului garantat, aceasta se va modifica de la 30 zile la 90 zile, fără percepere de comision de garantare pentru întreprinderile mici şi mijlocii, se mai menţionează în comunicat.

Intervalul de referinţă cuprinde o perioadă de 60 de zile calendaristice începând cu data de 17.03.2020 până la data de 16.05.2020, perioada de prelungire tehnică fiind acordată tuturor finanţatorilor cu care sunt semnate convenţii de finanţare-garantare.

Garanţiile ce fac obiectul prelungirii tehnice sunt garanţii emise de FNGCIMM S.A. IFN din surse proprii, în favoarea băncilor finanţatoare, a căror perioadă de valabilitate expiră în intervalul de referinţă 17.03 - 16.05.2020. Pentru perioada de prelungire tehnică, FNGCIMM SA IFN nu percepe comision de garantare.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite