Principalul constructor de automobile din Rusia suspendă producţia din cauza lipsei de componente electronice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Principalul constructor de automobile din Rusia, Avtovaz, a anunţat luni că în perioada 21-25 martie va opri, parţial, producţia la uzinele sale de la Togliatti şi Izhevsk, din cauza lipsei de componente electronice, informează Reuters.

Avtovaz, companie la care pachetul majoritar de acţiuni este deţinut de grupul francez Renault, a fost nevoită să oprească de mai multe ori producţia în ultimele săptămâni din acelaşi motiv menţionat mai sus, transmite Agerpres.

Renault produce două modele, Logan şi Sandero, pentru piaţa rusească la uzina de la Izhevsk, alături de modelele LADA.

Avtovaz a precizat că uzina LADA Izhevsk va continua să producă modelul Vesta şi vehicule bazate pe platforma B0 a Renault, pe care sunt construite toate modelele Dacia.

De asemenea, constructorul francez Renault a suspendat şi el unele operaţiuni la propria sa uzină de asamblare din Rusia, situată în apropiere de Moscova.

Renault, care în 2021 a revenit pe profit după doi ani de pierderi, este una din companiile occidentale cu cea mai mare expunere pe Rusia, unde potrivit analiştilor de la Citibank realizează 8% din profitul său.

Renault deţine un pachet de 68% din acţiunile Avtovaz, producătorul automobilelor marca Lada din perioada sovietică. Celălalt acţionar de la Avtovaz este Rostec State Corp., un conglomerat din sectorul de apărare deţinut de statul rus şi condus de Sergey Chemezov, un aliat al lui Vladimir Putin şi o persoană care este pe lista celor sancţionaţi de SUA.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999 şi relansată în 2004 cu modelul Logan. Ulterior, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană. 

Citeşte şi: Angajaţii Renault din Rusia au fost trimişi în concediu plătit

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite