Benzina și motorina s-au ieftinit considerabil. Cât costă un litru pe 20 martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Site-urile de specialitate indică pentru luni, 20 martie, cele mai mici prețuri la benzină și motorină din ultimele luni, pe fondul scăderii prețurilor petrolului.

Benzina și motorina s-au ieftinit considerabil
Benzina și motorina s-au ieftinit considerabil

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 2,27 dolari, sau cu 3,04%, la 72,43 dolari pe baril. De asemenea, preţul ţiţeiului american West Texas Intermediate a scăzut cu 2,13 dolari sau cu 3,1%, la 66,22 dolari pe baril.

În timpul tranzacţiilor, ambele benchmark-uri au scăzut cu peste 3 dolari pe baril.

Preţul petrolului Brent a scăzut cu aproape 12% în cursul săptămânii, aceasta fiind cea mai mare scădere săptămânală din decembrie. În acelaşi timp, contractele futures WTI au scăzut cu 13%, cea mai mare depreciere din aprilie anul trecut.

Revenind la prețurile carburanților din România, potrivit unui site de specialitate acesta a atins cele mai mici valori din ultimele luni în București, unde benzina standard 95 a ajuns la 6,53 lei/litru, urmată diind de Bacău, cu 6,56 lei/litru și Brăila cu 6,59 lei/litru.

Cel mai mic preț la benzina Premium Extra 99 s-a înregistrat în Oradea – 6,74 lei/ litru, în București fiind de 6,99 lei, în timp ce în Bacău a ajuns la 7,02 lei, iar în Brăila la 7,05 lei.

În ce privește motorina, cea standard are un preț de 7,18 lei în București și Constanța, 7,20 lei în Ploiești și 7,21 lei în Bacău și Brăila și majoritatea marilor orașe din țară.

Prețurile motorinei extra sunt cuprinse între 7,54 în București și Constanța și 7,56 – 7,57 lei în toate celelalte mari orașe din țară.

Conform Reuters, analiştii încă se așteaptă ca oferta globală restrânsă să susțină prețul petrolului în viitorul apropiat. Membrii OPEC+ au atribuit slăbiciunea prețurilor din această săptămână mai degrabă factorilor financiari decât oricărui dezechilibru dintre cerere și ofertă, adăugând că se așteptau ca piața să se stabilizeze.

Scăderea WTI de săptămâna aceasta la mai puțin de 70 de dolari pe baril, pentru prima dată din decembrie 2021, ar putea determina guvernul SUA să înceapă să-și umple Rezerva Strategică de Petrol, stimulând cererea.

De asemenea, analiștii se așteaptă ca redresarea cererii Chinei să aducă sprijin prețurilor, exporturile de țiței americane către China în martie îndreptându-se spre cel mai ridicat nivel din aproape doi ani și jumătate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite