Preţul barilului de petrol Brent continuă să crească. La ce valoare a ajuns şi ce măsuri anunţă autorităţile responsabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Preţul barilului de petrol Brent cu furnizare în martie şi-a continuat joi ascensiunea şi a urcat cu 3,48% în deschiderea pieţei futures din Londra, ajungând la 116,8 dolari, nivel maxim începând din august 2013, scrie agenţia EFE.

Potrivit sursei citate, în timpul dimineţii, Brent a depăşit 118 dolari/baril.

În ziua precedentă, preţul petrolului de referinţă în Europa s-a majorat cu 7,58% şi a închis la 112,93 dolari, după ce OPEC+ a decis să menţină planul de creştere moderată a producţiei, în pofida escaladării preţurilor, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, informează Agerpres.

Petrolul Brent înregistrează joi a patra zi consecutivă de creştere. Preţul a explodat de teama unei crize privind aprovizionarea globală în contextul invaziei ruse din Ucraina. 

Statele membre ale Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) au decis, în cursul acestei săptămâni, să elibereze 60 milioane de barili de petrol din rezervele lor strategice pentru a calma preţurile, a anunţat ministrul japonez al Industriei, Koichi Hagiuda, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a împins cotaţia barilului de petrol peste pragul de 100 de dolari, informează Reuters.

Potrivit sursei citate, jumătate din cantitatea totală va proveni de la rezerva strategică a SUA iar restul de la alte mari puteri industrializate precum Japonia şi Germania.

„Am convenit ca membrii IEA să elibereze în mod coordonat 60 de milioane de barili de petrol", a declarat Koichi Hagiuda.

Secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm, a prezidat reuniunea de urgenţă a IEA, care până acum a mai coordonat doar trei eliberări de petrol din rezervele strategice: în 1991 cu prilejul războiului din Golf, în 2005 după uraganele Rita şi Katrina şi în 2011 în timpul războiului civil din Libia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite