Președintele Republicii Cehe, în discursul său de Anul Nou, a cerut adoptarea monedei euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Petr Pavel a reamintit că țara își va îndeplini angajamentul față de NATO în 2024 prin creșterea cheltuielilor pentru apărare la 2% din PIB.

Petr Pavel. Foto: EPA-EFE
Petr Pavel. Foto: EPA-EFE

Președintele ceh Petr Pavel, în discursul de Anul Nou adresat concetățenilor săi, a cerut măsuri concrete care să conducă la adoptarea de către Republica Cehă a monedei unice europene. El a amintit că, atunci când țara a aderat la Uniunea Europeană în 2004, aceasta „a acceptat în mod voluntar obligația” de a trece la plăți în euro.

A sosit momentul să începem să luăm măsuri concrete care ne vor conduce să realizăm acest angajament [de a adopta euro]”, a spus Pavel, al cărui mesaj video a fost difuzat de canalele de televiziune cehe.

Președintele ceh a reamintit, de asemenea, că Republica Cehă își va îndeplini angajamentul față de NATO în 2024, prin creșterea cheltuielilor pentru apărare la 2% din PIB. El a cerut măsuri dure necesare pentru salvarea fondurilor bugetului de stat, nepopulare în rândul populației, măsuri care intră în vigoare la inițiativa guvernului republicii.

Vorbind despre atacul armat care a avut loc pe 21 decembrie la Facultatea de Filosofie a Universității Charles din Praga, în care 14 persoane au fost victime, Pavel a făcut apel la depășirea fricii. „Ne-am gândit că o astfel de tragedie nu se poate întâmpla aici”, a spus el. „Cruzimea și violența [nu ar trebui] să ne intimideze”. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite