O companie românească sparge frontul energetic din estul Europei: „Bătălia” Transgaz-Gazprom

0
Publicat:

Preluarea sistemului național de transport al gazelor naturale din Republica Moldova de către Transgaz, prin subsidiara sa Vestmoldtransgaz, reprezintă prima ieșire a unei companii strategice energetice românești în afara României.

Rețelele de transport al gazelor din R. Moldova vor fi operate de Vestmoldtransgaz
Rețelele de transport al gazelor din R. Moldova vor fi operate de Vestmoldtransgaz

Probabil una dintre cele mai importante acțiuni din sectorul gazelor naturale al anului 2023 (alături de Decizia de a se investii în Marea Neagră) - preluarea de către Transgaz a operării Sistemului Național de Transport Gaze din Republica Moldova - trece aproape neobservată în România. La fel cum o altă importantă reușită romanească, a unei companii de stat în anul 2022, nu era vizibilă, odată cu ieșirea Exxon din Asocierea de la Neptun Deep”, punctează Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Potrivit acestuia, preluarea operării Sistemului Național de Transport Gaze din Republica Moldova, prin subsidiara TRANSGAZ din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz SRL, compania care operează, exploatează și dispecerizează gazoductul Ungheni-Chișinău reprezintă prima ieșire a unei companii strategice energetice românești în afara României pentru preluarea operării unui sistem al unei alte țări. România era ultima țară din UE care nu avea firme cu activități de operare în domeniul gazelor naturale decât exclusiv în România.

„Dacă țări precum Ungaria - prin companii naționale - MET/MOL și Cehia prin compania sa națională CEZ, activează aproape în toată Europa, Romania avea companiile naționale de operare gaze concentrate exclusiv pe piața internă. Asta în ciuda faptului că:

- România deși a fost un pionier al industriei mondiale de gaze (a treia piață de gaze naturale din lume s-a dezvoltat pe teritoriul actual al României),

- România a fost pionier în nenumărate activități gaziere la nivel european (prima conductă de transport gaze naturale din oțel, primul export de gaze naturale, prima stație de comprimare gaze naturale, prima stație de reglare măsurare gaze naturale, primul deposit de înmagazinare gaze naturale), de 33 de ani era concentrată exclusiv pe acțiunile interne”, apreciază expertul în energie.

Reușita Transgaz, spune Chisăliță, este cu atât mai importantă cu cât ea se produce într-o zonă dominată de cel mai mare jucător de gaze din lume – GAZPROM – care deține și pachetul majoritar la compania care opera sistemul de transport din Republica Moldova – Moldovatransgaz. „Experiența mea personală, în intenția de a colabora cu această companie, din diversele poziții oficiale pe care le am avut, au constat în răspunsuri exclusiv negative. Este important a se înțelege că astfel de reușite trebuie să fie susținute și mai ales ele trebuie să se transforme în activități de success pe termen lung care să aducă satisfacții clienților din Moldova, dar și beneficii acționarilor companiei și românilor în general”, încheie Chisăliță

Rețelele de transport al gazelor din R. Moldova vor fi operate de Vestmoldtransgaz

Compania Vestmoldtransgaz, deținută de Transgaz, întreprinderea de stat din România, și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), va gestiona rețelele de transportare a gazelor din R. Moldova.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz a semnat luni, 4 septembrie, un contract în acest sens cu Moldovatransgaz, subsidiară a Moldovagaz. 

Vestmoldtransgaz va prelua în chirie și va gestiona rețeaua de transportare a gazelor naturale din Republica Moldova timp de 5 ani.

Ca și în cazul sincronizării pieței energiei electrice cu cea continentală, consumatorii casnici nu vor simți în vreun fel această schimbare pe piața de gaze. Însă, această separare, pe care R. Moldova a amânat-o din 2012, este un salt enorm în transpunerea legislației europene și liberalizarea, transparentizarea pieței de gaze. Astfel, va fi asigurat acces nediscriminatoriu la rețele pentru toate companiile și pe termen lung vom crește credibilitatea pieței pentru traderi și furnizori europeni, iar competiția, pe viitor, poate genera și prețuri mai bune”, a declarat ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov.

Ministerul precizează că separarea companiilor producătoare, de transport, distribuție și furnizare a gazelor reprezintă un angajament al R. Moldova față de Comunitatea Energetică, în cadrul implementării Pachetului energetic III. Această separare va duce la eliminarea monopolului și la intrarea noilor furnizori pe piața gazelor din R. Moldova. Legislația în domeniu a fost modificată în 2022 pentru a permite ANRE să demareze din oficiu separarea companiilor de piața gazelor.

Vestmoldtransgaz deține și gestionează gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite