Ministrul Agriculturii anunță când vor începe lucrările la următorii 18 km din Canalul Siret-Bărăgan

0
Publicat:

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat, luni, că din martie 2024 vor începe lucrările la următorii 18 kilometri din Canalul Siret-Bărăgan.

Lucrările la Canaulul Siret-Bărăgan ar putea demara în 2024, Foto: Arhivă Adevărul
Lucrările la Canaulul Siret-Bărăgan ar putea demara în 2024, Foto: Arhivă Adevărul

Oficialul a participat, luni, la Congresul Fermierilor, ocazie cu care a vorbit și despre sistemul de irigații.

Sistemul de irigaţii este un proiect ambiţios. Am început acest proiect pe când aveam calitatea de director general al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare. A fost un proiect început cu o sumă alocată de un miliard de euro. În momentul de faţă a fost suplimentat cu încă 500 de milioane de euro, deci aproape 1,5 miliarde de euro. Proiectele sunt, o parte din ele, în implementare, în construcţii-montaj, o parte se află în faze de proiectare. Din păcate, am părăsit Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare atunci când a fost schimbare politică.(...) Doi ani de zile, şi spun din păcate, a fost o stagnare totală în dezvoltarea şi investiţiile din sistemele de irigaţii din România. După doi ani, aceste investiţii şi-au reluat cursul şi sunt în implementare", a spus Barbu, informează Agerpres.

El a menţionat că, în momentul în care a plecat din funcţia de director general al ANIF, fusese lansat în achiziţie publică proiectul privind continuarea Canalului Siret-Bărăgan, faza de proiectare, pentru următorii 18 km, însă conducerea de la acea vreme, atât de la Ministerul Agriculturii, cât şi de la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, a anulat licitaţia care era 99% finalizată.

Mă bucur că domnul ministru Petre Daea şi Cornel Popa, directorul general al ANIF, au fost de acord, la solicitarea mea, şi vă spun şi vă asigur de acest lucru,(...) în martie 2024 la următorii 18 km din Canalul Siret Bărăgan vor începe lucrările. (...) din primii 5 km din Siret Bărăgan, din acea staţie, aproape 7.000 de hectare se irigă", a subliniat ministrul Agriculturii.

În ceea ce priveşte amenajarea Olt - Călmăţui, Florin Barbu a precizat că realizarea la treapta întâi este în proporţie de 90% finalizată şi s-a semnat contractul de lucrări şi pentru treptele a 2-a şi a 3-a.

Ştiţi că pe perioadă de vară, atunci când constructorii pot lucra foarte bine, solicitările sunt mari de apă. Atunci noi trebuie să sistăm lucrările la sistemele de irigaţii şi să le începem undeva la sfârşitul lunii august-septembrie, când dumneavoastră terminaţi de irigat", a punctat şeful de la Agricultură.

Pe de altă parte, ministrul a adăugat că s-a convenit şi vor fi găsite soluţiile şi sumele necesare astfel încât fermierii care sunt incluşi în organizaţii de udători să poată achiziţiona, pe o schemă cu 30% contribuţia beneficiarilor, echipamente de irigat.

În 1984 a început execuția Canalului Siret-Bărăgan pentru irigarea terenurilor agricole din Câmpia Română, dar în 1990 lucrările au fost sistate. În total, doar 17 kilometri de canal din cei 198 proiectați sunt funcționali în prezent. În ultimele trei decenii, proiectul Canalului Siret-Bărăgan a rămas în același stadiu.

În octombrie 2022, Ministerul Agriculturii preciza că pentru realizarea Canalului Siret-Bărăgan este nevoie de o investiţie de câteva miliarde de euro. Prin investiție s-ar putea iriga 10% din terenul agricol al României.

Potrivit Ministerului Agriculturii, realizarea Canalului Siret-Bărăgan ar permite irigarea a 500.000 până la 700.000 de hectare de teren din Câmpia Română şi obţinerea unor economii de 50% la energie, deoarece transportul apei în sistemele de irigaţii se va face preponderent gravitaţional şi mai puţin prin pompare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite