Merkel este încrezătoare în reformele prim-ministrului italian Mario Monti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Merkel şi Monti şi-au exprimat satisfacţia faţă de progresele realizate de Italia FOTO Reuters
Merkel şi Monti şi-au exprimat satisfacţia faţă de progresele realizate de Italia FOTO Reuters

Cancelarul german Angela Merkel a lăudat activitatea premierului italian Mario Monti, spunând că reformele implementate de acesta vor ajunge să ajute guvernul de la Roma să reducă din costurile de împrumut.

 Vizita lui Monti la Berlin a avut loc în contextul în care preţurile pe care Italia le plăteşte pentru a-şi vinde datoria pe termen scurt au scăzut la cel mai mic nivel din ultimele şase luni, la licitaţia de la sfârşitul lui august. Monti a declarat că pieţele încep să răsplătească guvernul de la Roma pentru eforturile făcute, informează „Reuters“.

„Consolidarea şi reformele din agenda guvernului italian sunt impresionante. Trebuie continuate şi implementate pas cu pas. Sunt convinsă că eforturile depuse pentru aceste reforme vor avea succes şi vor îmbunătăţi competitivitatea globală a Europei“, a declarat Merkel într-o conferinţă de presă la care a participat şi Monti.

De când a preluat conducerea de la Silvio Berlusconi, care a demisionat anul trecut în noiembrie pentru a evita o criză a datoriilor asemănătoare cu cea a Greciei, Monti s-a angajat într-un program de reforme ce include piaţa forţei de muncă, restructurarea pensiilor şi reducerea cheltuielilor.

Spre deosebire de predecesorul său, Monti are o relaţie strânsă cu cancelarul german. Contractele futures pe obligaţiuni germane au inversat câştigurile după conferinţa de presă, un trader spunând despre Merkel că este „foarte pozitivă“ cu privire la situaţia Italiei.

Monti a declarat într-un interviu pentru postul de televiziune „Il Sole-24 Ore“ că diferenţa mare dintre profiturile obligaţiunilor Germaniei şi cele ale Italiei ar putea determina ca Berlinul să se confrunte cu un risc de inflaţie, din cauza dobânzii artificial scăzute.

Germania a vândut obligaţiuni la un randament negativ în ultimele luni, ceea ce înseamnă că investitorii efectiv plătesc să îi împrumute bani Berlinului, în căutarea unor refugii sigure.

Având în vedere evenimentele ce se conturează pentru zona euro în septembrie, Merkel a precizat că liderii europeni trebuie să îmbunătăţească cooperarea cu Bruxelles-ul şi cu Banca Centrală Europeană în următoarele luni. „Suntem convinşi că am ales drumul cel bun şi că trebuie să ne îmbunătăţim abilitatea de cooperare în interiorul zonei euro, în următoarele luni“, a afirmat cancelarul german.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, va explica săptămâna viitoare planul său pentru programul de cumpărare de obligaţiuni, anunţat în august, ce are scopul de a reduce costurile de împrumut ale Italiei şi ale Spaniei.
Propunerile acestea au stârnit rezistenţa influentei Bănci Centrale Germane, Bundesbank, dar  Merkel, şi-a exprimat sprijinul.

Italia şi Germania s-au angajat să finalizeze bugetul pe termen lung pentru Uniunea Europeană pentru a ajuta statele membre cu probleme. „Pentru următoarele săptămâni avem planuri ambiţioase şi credem că avem toate mijloacele necesare pentru a întări şi pentru a stabiliza zona euro“, a declarat Merkel.

Germania aşteaptă o decizie crucială pe 12 septembrie, din partea Curţii Constituţionale. Aceasta va hotărî dacă noul instrument permanent pentru sprijinul financiar al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate (MES), este compatibil cu legea germană.  „Considerăm că MES este de maximă importanţă“, a subliniat Merkel.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite