Marii retaileri, acuzaţi că îi sufocă pe micii comercianţi, afectându-le până şi vânzările de Sărbători

0
0

Creşterea naturală a vânzărilor din luna cadourilor a fost mult mai slabă în magazinele de cartier din cauza invaziei hipermarketurilor, acuză patronatul micilor comercianţi.

În zilele de cumpărături din preajma Sărbătorilor de Iarnă, comercianţilor le cresc vânzările şi le înfloresc afacerile, dar de câţiva ani numai cei mari şi foarte mari mai beneficiază de aceste avantaje.

Cei mici sunt practic sufocaţi, pentru că marii retaileri le aspiră aproape toată clientela, hipermarketurile fiind prezente inclusiv în zonele centrale din oraşe.

Liderii Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR) trag un semnal de alarmă în acest sens şi acuză autorităţile că au permis, prin autorizaţiile de construire, invazia hipermarketurilor.

Temeri confirmate

,,Această perioadă, a Sărbătorilor, confirmă temerea noastră, că situaţia comercianţilor mici şi mijlocii devine, pe zi ce trece, tot mai gravă.
Desigur, nivelul vânzărilor a crescut şi la ei, dar mult mai puţin decât în alţi ani.
Această situaţie, pe care am sesizat-o tuturor autorităţilor, este cauzată de concurenţa neloială a hipermarketurilor amplasate în centrul oraşelor, nu la periferie. Nici marii furnizori nu au avut o atitudine corectă faţă de micii comercianţi.
Au preferat tot hipermarketurile pentru produsele de promoţie
“, a declarat secretarul executiv al ANCMMR, Cora Muntean, citată de Agerpres.

"În aceste condiţii, oricât de mult patriotism ar avea cumpărătorul, se va duce acolo unde este mai ieftin.
Dacă aceste locuri ar fi amplasate unde trebuie, adică la câţiva kilometri distanţă de oraş, cu siguranţă cumpărătorul ar lua în calcul timpul şi costurile pe care le-ar suporta deplasându-se acolo.
Nu doar magazinele mici au avut vânzări foarte slabe, ci şi cele care sunt de dimensiuni mai mari şi care sunt sufocate, la figurat, dar şi la propriu, de hipermarketuri
“, a precizat Cora Muntean.

„Pentru autorităţi nu a contat nimic“

Liderul patronal acuză autorităţile locale care au dat autorizaţii de construire pentru hipermarketuri exact în proximitatea magazinelor de cartier.

,,Pentru aceste autorităţi nu a mai contat nimic, nici viitorii şomeri pe care-i generează închiderea magazinelor autohtone, nici calitatea şi provenienţa mărfurilor din hipermarketuri.
Ei au dorit să fie amabili cu investitorii străini. Patriotismul declarativ, cu fluturarea de steaguri, nu valorează nimic dacă nu înţelegem că primul gest de patriotism înseamnă încurajarea economiei autohtone
“, a conchis reprezentantul ANCMMR.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite