Cum ne păcălesc magazinele să cheltuim mulţi bani de Crăciun: culorile, mirosul şi muzica, trucuri folosite de comercianţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă nu reuşiţi niciodată să vă încadraţi într-un buget pentru cadourile de Sărbători, aflaţi că de vină sunt în mare parte comercianţii. De la mirosuri şi până la muzica din magazine, există o mulţime de trucuri pe care aceştia le folosesc pentru a ne manipula să cheltuim mult.

Manipularea consumatorilor este o ştiinţă, iar comercianţii se folosesc din plin de ea pentru a-şi spori profitul. Fără să conştienztizăm, ei ne exploatează simţurile pentru a ne determina să trecem pragul magazinelor şi să lăsăm mai mulţi bani decât ne-am propus înainte de a pleca de acasă.

Dincolo de strategiile de marketing, cum ar fi reducerile care le lasă impresia că facem economii, există metode mai subtile, care ne exploatează simţurile pentru a scoate mulţi bani din buzunare, iar perioada Crăciunului este propice punerii lor în aplicare.

Mirosul din magazine, culorile folosite pentru decorarea vitrinelor şi chiar muzica pe care o ascultăm când le trecem pragul ne pot influenţa deciziile la cumpărături.

Mirosurile

Un studiu realizat de cercetătorii Universităţii de Stat din Washington în 2012 arăta că oamenii cheltuiesc cu 20% mai mult în magazinele în care miroase a citrice. Iar dacă intraţi într-un magazin care are un brad natural, trebuie să ştiţi că rolul lui nu este doar decorativ. Mirosul de pin, dar şi aromele florale au acelaşi efect asupra noastră. Magazine mari precum Bloomingdale folosesc aceste strategii pentru a-şi creşte profiturile.

Pentru că mirosurile pot declanşa amintiri şi emoţii, comericianţii le folosesc în mod diferit pentru a ţinti publicul-ţintă dorit. De exemplu, aroma de nucă de cocos folosită într-un magazin de costume de baie ne duce cu gândul la vacanţă şi plajă, iar tentaţia de a cumpăra obiectul comercializat va fi mai mare, spun specialiştii. Mirosul de creme sau pudră de bebeluşi determină părinţii să cumpere produse dintr-un magazin de copii.

Efectul mirosurilor a fost dovedit, iar acum există consultanţi care fac recomandări comericnaţilor cu privire la mirosul pe care ar trebui să-l folosească în magazinele lor. în ultimii ani, s-a dezvoltat şi o industrie a parfumurilor pentru magazine, care combină diverse arome pentru a atrage clienţi.

Într-un experiment condus de neurologul american Alan Hirsch, 84% din participanţii aflaţi într-o încăpere în care mirosea frumos au fost dispuşi să plătească pentru aceeaşi pereche de adidaşi cu 10 dolari mai mult decât cei aflaţi într-o cameră fără miros.

Muzica

Chiar şi melodiile pe care le ascultăm în magazine influenţează decizia de cumpărare. Astfel, studiile au demonstrat că muzica lentă determină cumpărătorii să piardă mai mult timp în magazine şi să se relaxeze, lucru care îi convinge să facă mai multe cumpărături. Ea este folosită adesea în supermarketuri şi magazine de haine.

Pe de altă parte, muzica ritmată este foarte potrivită pentru magazinele dedicate adolescenţilor şi tinerilor. Melodiile preferate îi determină să lase mai mulţi bani la cumpărături. Într-un fast-food, muzica alertă determină oamenii să mănânce pe fugă şi să plece repede, pentru ca alţi clienţi să ocupe mesele.

Culorile

Roşul este una dintre cele mai folosite culori în vânzări. Studiile au arătat că atrage privirile şi ne induce ideea de urgenţă, fiind responsabil pentru cumpărăturile impulsive. Un efect similar au şi culorile portocaliu, albastru electric şi negru. În cadrul unui studiu, s-a observat că oamenii sunt dispuşi să liciteze mai mult pe eBay pentru acelaşi produs, dar prezentat pe un fundal roşu. Culoarea stimulează competitivitatea, au explicat oamenii de ştiinţă.

Galbenul induce o stare de bine, de fericire.

Bleu şi roz sunt culori potrivite pentru cumpărătorii care au un buget prestabilit şi nu fac cumpărături sub impulsul momentului.

Citeşte şi:

Roşul, culoarea seducţiei şi a puterii: cum ne influenţează comportamentul

6 reguli de aur ca să faci cumpărături sănătoase

 

 

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite