Lista țărilor care au impus taxe de turism și cât de mari sunt acestea

0
Publicat:

Propunerea vehiculată marți de patronatele din turism de a percepe o taxă pentru fiecare sejur sau chiar fiecare zi de călătorie a românilor în străinătate este practicată și în alte țări, dar nu pentru ieșire, ci pentru intrarea și petrecerea timpului în aceasta.

Cuplu cu bagaje într-un aeroport
Sunt multe țări care percep taxe de turism, dar nu pentru ieșire, ci pentru intrare

O listă cu statele sau orașele stațiuni care percep taxe pentru petrecerea sejurului și cât de mari sunt acestea a fost publicată anul trecut de Euronews.

Barcelona va majora taxa de 2,75 euro percepută la nivelul întregului oraș, la 3,25 euro.

Taxa se aplică vizitatorilor care se cazează în unități de cazare turistice oficiale. Consiliul a declarat că încasările vor fi folosite pentru a finanța infrastructura orașului, inclusiv pentru îmbunătățirea drumurilor, a serviciilor de autobuz și a scărilor rulante.

Valencia va impune o taxă turistică în 2024

Valencia a anunțat că va introduce o taxă de turism pentru călătorii care se cazează în toate tipurile de cazare din regiune, inclusiv hoteluri, pensiuni, apartamente și campinguri.

Taxa este între 50 de cenți și 2 euro pe noapte, în funcție de cazarea aleasă, pentru o perioadă de până la șapte nopți, iar taxa va fi utilizată pentru dezvoltarea durabilă a sectorului turistic din regiune, dar și pentru a oferi locuințe mai accesibile pentru localnicii din zonele turistice.

Olhão, Portugalia, a introdus o taxă turistică în 2023

Olhão, un oraș pescăresc portughez popular printre turiști, a început să taxeze vizitatorii cu 2 euro pe noapte între aprilie și octombrie. Taxa va fi redusă la 1 euro între noiembrie și martie. Aceasta nu se va aplica copiilor sub 16 ani și va fi limitată la cinci nopți – deci la maximum 10 euro – pe călătorie. Două dintre cele 16 municipalități din Algarve au perceput deja o taxă turistică: Faro (1,5 euro pe noapte până la șapte nopți între martie și octombrie) și Vila Real de Santo António (1 euro pe zi până la șapte zile).

Thailanda introduce o taxă turistică de 300 de baht (8 euro). 

Veneția va începe să taxeze turiștii care o vizitează pentru o zi începând cu 2024. Taxa a fost amânată de mai multe ori, dar o perioadă de probă de 30 de zile pare în cele din urmă să aibă loc în weekend-urile de primăvară și de vară de anul viitor. Datele exacte nu au fost încă confirmate.

Și cetățenii non-UE vor plăti o taxă din 2024

Începând din 2024, cetățenii din afara UE, inclusiv americanii, australienii, britanicii și alți călători din afara spațiului Schengen, vor trebui să completeze o cerere de 7 euro pentru a intra în UE. Cei cu vârsta sub 18 ani sau peste 70 de ani nu vor fi nevoiți să plătească această taxă.

Sistemul ar fi trebuit să intre în vigoare până în noiembrie 2023, dar s-a confruntat cu întârzieri legate de noul sistem de intrare/ieșire (EES) al UE.

Austria

În Austria se plătește o taxă de cazare, care variază în funcție de provincia în care vă aflați. În Viena sau Salzburg, veți plăti 3,02% în plus la nota de plată a hotelului, de persoană.

Taxa de turism este cunoscută și sub numele de Tourismusgesetz și Berherbergungsbeiträge.

Belgia

În Belgia, taxa de turism se aplică și la cazare, pentru fiecare noapte petrecută acolo. Taxa este uneori inclusă în tariful camerei de hotel, dar unele separă costul și îl transformă într-o taxă suplimentară, așa că trebuie să verificați cu atenție factura.

Anvers și Bruges percep o taxă pe cameră. În Bruxelles, tariful variază în funcție de mărimea și clasificarea hotelului. În general, este de aproximativ 7,50 euro.

Bhutan

În timp ce taxele de turism ale majorității țărilor sunt sub 20 de euro, taxa din Bhutan este foarte mare în comparație: 250 de dolari (228 de euro) de persoană pe zi în sezonul de vârf și puțin mai puțin în sezonul de bază.

Dar aceasta acoperă multe, inclusiv cazarea, transportul în țară, un ghid, mâncarea și taxele de intrare.

Bulgaria

Bulgaria aplică o taxă de turist pentru înnoptări. Aceasta este foarte mică și variază în funcție de zonă și de clasificarea hotelului – până la aproximativ 1,50 euro.

Insulele Caraibe

Antigua și Barbuda, Aruba, Aruba, Bahamas, Barbados, Bermuda, Bonaire, Insulele Virgine Britanice, Insulele Cayman, Dominica, Republica Dominicană, Grenada, Haiti, Jamaica, Montserrat, St. Kitts și Nevis, St. Lucia, St. Maarten, St. Vincent și Grenadine, Trinidad și Tobago și Insulele Virgine Americane au toate o formă de taxă pentru vizitatori.

Taxele variază de la 13 euro în Bahamas la 45 de euro în Antigua și Barbuda.

Croația

Croația și-a majorat taxa de turism în 2019. Rata majorată se aplică însă doar în timpul sezonului de vârf, în timpul verii.

Vizitatorii plătesc în jur de 1,33 euro de persoană pe noapte.

Republica Cehă

Trebuie să plătiți o taxă de turism în Republica Cehă doar atunci când vizitați capitala Praga.

Aceasta este foarte mică (sub 1 euro) și se plătește pe persoană, pe noapte, până la 60 de nopți. Taxa nu se aplică copiilor sub 18 ani.

Franța

În Franța trebuie plătită o „taxe de séjour”. Aceasta se adaugă la factura de hotel și variază în funcție de orașul în care vă aflați.

Tarifele variază de la 0,20 euro la aproximativ 4 euro pe persoană, pe noapte.

Punctele turistice precum Paris și Lyon folosesc acești bani pentru a menține infrastructura turistică.

Germania

Germania are ceea ce se numește „taxa pe cultură” (kulturförderabgabe), precum și o taxă pentru serile petrecute (bettensteuer), în orașe precum Frankfurt, Hamburg și Berlin. Taxa este de aproximativ 5% din factura de hotel.

Grecia

Taxa de turism în Grecia se bazează pe numărul de stele ale hotelului sau pe numărul de camere pe care le închiriați. Poate fi de până la 4 euro pe cameră.

A fost introdusă de Ministerul grec al Turismului pentru a contribui la reducerea datoriei țării.

Ungaria

Taxele turistice din Ungaria se aplică doar în Budapesta.

Călătorii trebuie să plătească un plus de 4% în fiecare noapte, în funcție de prețul camerei lor.

Indonezia

În Indonezia, taxele de turism se aplică doar în Bali.

În 2019, o nouă lege prevede că vizitatorii de peste mări și țări străine care ajung pe insula indoneziană trebuie să plătească o taxă în valoare de aproximativ 9 euro.

Se pare că veniturile obținute din această taxă sunt direcționate către programe care ajută la conservarea mediului și a culturii balineze.

Italia

Taxele turistice din Italia depind de locul în care vă aflați. Veneția ar putea introduce propria taxă în vara anului 2022.

Între timp, taxa de la Roma variază între 3 și 7 euro pe noapte, în funcție de tipul de cameră, dar unele orașe mai mici percep mai mult.

Japonia

În Japonia, aceasta vine sub forma unei taxe de plecare. Vizitatorii din Japonia plătesc 1.000 de yeni (aproximativ 8 euro) atunci când părăsesc țara.

Site-ul oficial de turism susține că această taxă mică face “o diferență semnificativă” pentru economie.

Malaezia

Taxa de turism din Malaezia este o taxă forfetară și se aplică pentru fiecare noapte de ședere.

Nu este mai mult de aproximativ 4 euro pe noapte.

Noua Zeelandă

Mulți turiști, persoane aflate în concediu de odihnă, precum și unii studenți și lucrători care vin în Noua Zeelandă trebuie să plătească o taxă internațională de conservare a vizitatorilor și de turism (IVL) la sosire. Însă persoanele din Australia sunt scutite.

Taxa este de 35 de dolari neozeelandezi, ceea ce înseamnă aproximativ 21 de euro.

Olanda

Olanda are o taxă turistică pe uscat și o taxă turistică pe apă.

În Amsterdam, aceasta se ridică la 7 la sută din costul unei camere de hotel. Se numește toeristenbelasting.

Portugalia

Taxa turistică redusă din Portugalia se plătește pe noapte și pe persoană și se aplică doar oaspeților care au peste 13 ani.

Aceasta este de aproximativ 2 euro și se aplică în prezent în 13 din cele 308 municipalități din Portugalia, inclusiv în orașele Porto, Lisabona și Faro. Trebuie să o plătiți doar în primele șapte zile de ședere.

Slovenia

Taxa de turism în Slovenia variază în funcție de locație și de clasificarea hotelului.

Este puțin mai mare în orașele mari și în stațiunile turistice, inclusiv în Ljubljana și Bled – aproximativ 3 euro.

Spania

Dacă vă îndreptați spre Ibiza sau Majorca, va trebui să plătiți o taxă turistică.

Taxa de turism durabil, care se aplică în cazul cazărilor de vacanță din Insulele Baleare din Spania (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera), se aplică, de asemenea, fiecărui turist în vârstă de 16 ani sau mai mult.

În timpul sezonului de vârf, taxa poate ajunge până la 4 euro pe noapte.

Elveția

Taxa de turism în Elveția variază în funcție de localitate. Costul este pe noapte și pe persoană și se ridică la aproximativ 2,20 euro.

De obicei, ofertele pentru cazare nu includ taxa turistică – aceasta este specificată ca o sumă separată, astfel încât este mai ușor de urmărit.

Și se aplică doar la sejururi mai mici de 40 de zile.

SUA

În cea mai mare parte a Statelor Unite se percepe o taxă hotelieră sau o taxă de cazare pentru călătorii care închiriază locuințe. Se mai numește și taxă de ocupare.

Taxele se aplică la hoteluri, moteluri și hanuri. Se pare că cea mai mare rată este plătită în Houston, cu o taxă de 17% pe factura de hotel.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite