Isărescu, critici fără precedent pentru Vâlcov: Atac jalnic la BNR. Luptă cu ROBOR de dimineaţa până seara că nu mai ştie despre ce vorbeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Mugur Isărescu a calificat atacurile şi acuzaţiile senatorului Daniel Zamfir la adresa BNR drept jalnice, neîntemeiate şi iresponsabile, în acelaşi timp spunând despre consilierul premierului Darius Vâlcov că nu se comportă ca un economist şi că „luptă cu ROBOR de dimineaţa până seara că nu mai ştie despre ce vorbeşte”.

Mugur Isărescu susţine că, de la finalul anului trecut şi în ianuarie, asistăm „la acest atac jalnic asupra Băncii Naţionale inclusiv cu invective că noi nu suntem patrioţi”.

„În ultima vreme se promovează că deciziile de politică monetară sunt unilaterale, sunt scoase din pălărie. Un asemenea raport se efectuează într-o perioadă îndelungată prin studii, vorbim de mărimi economice, avem şi modelări. Oamenii noştri sunt oameni care ar putea lucra în orice bancă din Europa, sunt oameni foarte buni. Este o precizare necesară cu atât mai mult cu cât dânşii au avut un fel de frustrare: «Domnul guvernator, noi pentru cine lucrăm? Uitaţi că cineva ne face lipsiţi de patriotism» Şi le-am spus: «Pentru România în UE şi pentru România în zona euro. Nu ne luăm acum după fiecare declaraţie». Denotă mai mult decât lipsa de cunoaştere a procesului dificil de laborios şi de înalt profesionalism pe care îl incumbă efortul pentru o decizie care pare simplă, de majorare, menţinere sau reducere a dobânzii de politică monetară”, a declarat Mugur Isărescu.

El a spus că, în consecinţă, formulări „din acestea neîntemeiate că se joacă cineva cu dobânzile, că le manipulează, că le duce în sus sau în sus cu scopuri absconse sunt mai mult decât periculoase şi pot fi tăiate de la rădăcină cu o simplă privire pe teancul de rapoarte. Facem patru rapoarte pe an şi facem asta de 13 ani. Este dureros că mulţi nici nu le citesc, dar ies în presă şi fac diverse acuzaţii”.

În ceea ce priveşte deprecierea leului, Mugur Isărescu a spus că „reacţia a fost disproporţionată, indusă, prin acuze publice”. „Le spun celor care au sărit la gâtul Băncii Naţionale într-o manieră total neloială şi hai să îi spunem puţin iresponsabilă că şi pe vremea sistemului de cursuri fixe şi pe vremea etalonului aur ele se mişcau cu +/-1%. Chiar dacă au solicitat prin postări caraghioase să fie cursul fix. Cursul fix de tot, de tot chiar nu poate să fie, asta e piaţa, trăieşte. Vă daţi seama ce porniţi erau pe BNR, ţineţi cursul fix. La ce fixaţie se referă?”, a declarat Isărescu.

El a precizat că prima de risc a ţării s-a deteriorat „în special în partea a doua a anului şi în ianuarie din cauza Ordonanţei 114 - aici nu mai trebuie să ocolim lucrurile - şi a acestei avalanşe nefericite de acuze şi confuzionare a publicului şi a societăţii române, care duce la confuzionarea străinilior”.

„Dacă ar veni de la oricine, am înţelege, dar vine de la consilierul economic al premierului şi atunci ciuleşti urechile. Am citit articole din statutul nostru - parcă noi nu le ştim. Cursul este responsabilitatea BNR. Rezerva este responsabilitatea BNR, ba e prea mare, ba e prea mare. Se duc la televizor, sunt acolo doi pitpalaci care se fac că pun întrebări”.

Mugur Isărescu a mai spus: „Există o dorinţă a consilierului economic al premierului să aibă grijă de bunăstarea românilor şi cere asta Parlamentului, Guvernului. Şi pentru asta ne cere să reducem dobânzile. Acum înţelegem mai bine îndemnurile pe care consilierul economic al premierului le adresează ca sarcină, să aibă grijă de bunăstarea românilor. Uite cine solicită aşa ceva imperativ şi pentru asta să reducem dobânzile de parcă cineva poate reduce dobânzile”. 

„Să scoată o ordonanţă, că văd că le este uşor, să trăiască românii mai bine decât în Germania că dacă nu le punem o taxă”, a mai declarat Mugur Isărescu.

„Luptă domnul consilier cu ROBOR de dimineaţa până seara că nu mai ştie despre ce vorbeşte. Dânsul nu se comportă ca un economist, o fi consilierul premierului, dar nu se comportă ca un economist”, a spus Isărescu.

Guvernatorul susţine că BNR are de discutat „câteva lucruri introduse în mod repetat de consilierul pe probleme economice al premierului” care „creează probleme de credibilitate”. „Are acest obicei de a lua 2-3 cifre dintr-o parte şi de a le pune în altă parte...”, spune Isărescu.

Guvernatorul precizează că Darius Vâlcov „nu ştie nici tratatul unional”. „Noi nu avem voie să primim sfaturi”, avertizează Isărescu.

Mai mult, Guvernatorul spune că, în numai o lună, Darius Vâlcov a produs numeroase perle: „A declarat la Bloomberg: «ROBOR trebuie să fie setat». Nu ştiu ce setare poţi să îi faci acestui indice, că el săracul e un algoritm de medie şi stă să fie calculat. Aritmetică. La ce setare se gândeşte domnul consilier economic al primului ministru?”

Mugur Isărescu a mai declarat, în mod public, că Darius Vâlcov nu poate vorbi în numele Băncii Naţionale şi că nu ştie în numele cui vorbeşte acesta. 

„Eu am semnat în cursul acestei dimineţi proiectul de declaraţie privind drumul de parcurs pentru ţara noastră spre zona euro. Declaraţia se bazează pe două lucru fundamentale. Unul este raportul de fundamentare pentru planul de trecere la euro. Altul este chiar planul. Nu e niciun damf de Vâlcov în documentele astea. Iar, după cum vorbeşte, n-a citit niciun raport al BNR. Dar tot comentează politica monetară!”, a precizat guvernatorul. 

Că s-a vorbit de patriotism, guvernatorul a spus că se simte şi el atacat de această afirmaţie. „Salut ieşirea publică a circa 50 de economişti din marile centre universitare, cu un material solid, bine documetat, cu privire la ordonanţa 114 în care se spune că asta nu se poate, hai să ne oprim aici. Eu cred că domnul Vâlcov nu îi consideră şi pe ei lipsiţi de patriotism. Eu îi salut, e prima ieşire publică a unor economişti”, a spus el.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite