Isărescu spune că vor avea loc  „corecţii“ în an electoral: Atenţie la dozaj! S-a dat prea mult în economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernatorul Mugur Isărescu a avertizat luni că va avea loc o „corecţie”, în condiţiile în care creşterea salariilor a fost exagerată, iar această corecţie ar putea avea loc chiar în an electoral.

„Bineînţeles că suntem pentru creşterea consumului, pentru creşterea veniturilor, dar atenţie la dozaj! Această instituţie se ocupă cu echilibrele. Ce se doreşte? Să închidem ochii, să ne facem că nu vedem cifrele, să le vedem doar cum vor unii? Aici este o corelaţie perfectă care arată că s-a dat prea mult în economie şi va apărea o corecţie. Că are loc în an electoral, asta este”, a declarat luni guvernatorul, în cadrul unei conferinţe la Banca Naţională.

Mugur Isărescu susţine că există o corelaţie între cât poate produce ţara şi cât se cere, ca urmare a majorărilor de salarii, corelaţie care s-a rupt. „Chiar nu realizăm foarte bine că s-au majorat veniturile, când imporţi masiv bunuri de consum? Ai rupt o corelaţie între capacitatea internă de producţie şi cererea internă. Asta se vede pe stradă, pe drumurile noastre, sunt mult mai multe maşini decât capacitatea autostrăzilor. Dacă vrem să nu mai mergem deloc că nu mai încăpem de atâtea maşini, foarte bine”, spune guvernatorul.

Mugur Isărescu spune despre creşterea salariilor că „este exagerată din punct de vedere al echilibrelor macroeconomice”. „Această instituţie nu se ocupă cu creşterea economică, se ocupă cu echilibrele macroeconomice. Datoria noastră este să spunem cât poate economia să ducă în condiţii de echilibru ca să nu se rupă. Este mai uşor să promiţi, mai ales salarii, şi foarte greu să spui «asta nu se poate», ca să citez un politician român. Dacă împingi prea mult aici, se sparge în partea cealaltă”, a mai spus el.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite