Acţiunile Romgaz au adus într-o zi un câştig cât dobânda pe patru ani la un depozit bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micii investitori bifează, din prima zi de tranzacţionare a acţiunilor Romgaz, un câştig de 21% în cazul în care au preluat titluri cu discount de 5%. Astfel, aceştia au câştigat într-o singură zi echivalentul dobânzii primite pentru un depozit încheiat pe patru ani, potrivit calculelor „Adevărul“.

Dobânda medie la depozitele bancare în lei este de 3,5%-4% pe an, însă şi riscul asociat unui astfel de instrument financiar este mai redus.   

Titlurile Romgaz s-au apreciat ieri cu 15% faţă de preţul din ofertă, de 30 de lei pe acţiune, iar dacă se mai pun la socoteală şi discounturile de 5%, respectiv, 3%, oferite în primele zile ale operaţiunii, atunci randamentul adus este de 21,05%, respectiv 18,56%, în cazul în care un mic investitor ar fi dorit ieri să vândă acţiunile primite.

Acţiunile Romgaz au debutat ieri în ringul bursier, aceasta fiind cea mai mare ofertă derulată vreodată de către statul român. Autorităţile au strâns 380 de milioane de euro la buget prin vânzarea a 15% din titlurile producătorului de gaze.

Adevărata măsură a listării

Succesul Romgaz este important şi dintr-un alt punct de vedere: adevărata valoare o constituie evaluarea mult mai mare pentru restul pachetului de acţiuni deţinut de stat, a declarat, Lucian Anghel, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). El a arătat că anul trecut pachetul de 15% era evaluat la 250 de milioane de euro. Acum Romgaz are o capitalizare de 2,9 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că participaţia de 70% a statului echivalează acum cu 2 miliarde de euro.

Pe de altă parte, listarea cu succes a Romgaz arată că este necesar ca piaţa de capital să funcţioneze foarte bine, deoarece piaţa bancară nu funcţionează, a declarat şi Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Noi zăcăminte

Romgaz este cea mai valoroasă şi mai profitabilă companie deţinută de către stat. Aceasta a raportat un profit net de 622 milioane de lei în primele şase luni, la venituri de 1,9 miliarde de lei. Dumitru Rotar, directorul general adjunct al companiei, a declarat ieri că societatea va participa la licitaţia pe care Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) o va organiza anul viitor pentru concesionarea unor perimetre de hidrocarburi. ANRM va scoate la licitaţie, în prima parte a anului viitor, concesionarea a 36 de noi perimetre de hidrocarburi, atât on-shore, cât şi off-shore. Cea mai recentă licitaţie a avut loc în 2010.

Aflat la Londra, pentru a celebra intrarea la tranzacţionare a titlurilor Romgaz pe bursa londoneză, premierul Victor Ponta a afirmat că şi Hidroelectrica şi Electrica vor fi listate la fel ca Romgaz. Statul va lista 51% din Electrica şi 15% din Hidroelectrica, prin majorări de capital. Romgaz a fost listat la Londra prin intermediul certificatelor globale de depozit.

Pe aceeaşi temă

Romgaz are ambiţii regionale

Romgaz va exploata concesiuni de gaze naturale în Marea Neagră împreună cu o serie de noi parteneri şi va intra inclusiv pe proiecte de extracţie a gazelor de şist, orice companie străină care extrage resurse româneşti urmând a avea obligaţia de a avea ca partener o companie din ţara noastră, a declarat, la Adevărul Live, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Privatizările în România - bile albe de la analiştii internaţionali

The Financial Times apreciază vânzarea acţiunilor Romgaz drept prima privatizare de succes din ultimul timp. Prestigioasa publicaţie subliniază că România a realizat cea mai mare ofertă publică iniţială din istorie şi una din cele mai importante din Europa de Est.

Banii din privatizări merg în consum, nu în investiţii

Sumele încasate de Guvern din vânzarea unor pachete de acţiuni la companiile de stat sunt cheltuite pentru consumul curent şi nu sunt virate într-un fond special pentru investiţii.

Hidroelectrica va fi listată după modelul Romgaz

Producătorul de energie Hidroelectrica va fi listat după modelul de succes al Romgaz, pachetul de acţiuni fiind suplimentat de la 10% la 15% din titlurile companiei.

Oferta Romgaz: un succes pentru români, dar o palmă pe obrazul Goldman. „Stăm cu grămezi de bani în bănci şi marfa bună o vindem la Londra“

Oferta de acţiuni Romgaz (SNG), cea mai mare din istoria României, a fost închisă cu succes, micii investitori trimiţând atât de multe ordine de cumpărare, încât nici nu ar mai fost nevoie de subscrierile investitorilor străini. În ciuda acestui fapt, investitorii de retail locali vor primi, cel mai probabil, cel mult un sfert din acţiunile scoase la vânzare, situaţie care i-a înfuriat atât pe aceştia, cât şi pe brokeri.

Listarea Romgaz: statul a obţinut peste 380 de milioane de euro, aproape de maximul vizat

Romgaz a vândut 15% din acţiuni prin oferta iniţială pe Bursă, pentru 1,7 miliarde de lei (534 de milioane de dolari sau 382,8 milioane de euro), aproape de maximul vizat. Tranşa destinată investitorilor mici a fost majorată de la 15% la 20% din totalul ofertei, iar investitorii instituţionali din străinătate au preluat 60% din ofertă.

Romgaz ar putea pierde unele zăcăminte. Termenul iniţial pentru unele acorduri petroliere a expirat, altele se vor termina curând

Romgaz a încheiat acte adiţionale pentru o serie de perimetre cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), dar acestea trebuie aprobate prin Hotărâre de Guvern, astfel că producătorul de stat poate pierde drepturile de exploatare a unora dintre zăcămintele pe care le are în concesiune, potrivit proiectului de listare a companiei.

Redevenţele plătite de Romgaz şi Petrom ar putea creşte cu 24-40% pentru concesiunile noi

Redevenţele plătite statului român de către companiile care extrag petrol şi gaze ar putea creşte de anul viitor cu procente situate între 25% şi 40%, se arată în prospectul pregătit pentru listarea Romgaz.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite