26 mai, ziua Z pentru taxa pe stâlp şi impozitul agricol. Ce declaraţii trebuie depuse şi cum procedează contribuabilii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultima zi de declarare şi plată a impozitelor era 25 mai, dar a fost devansată
Ultima zi de declarare şi plată a impozitelor era 25 mai, dar a fost devansată

Luni, 26 mai, este ultima zi de depunere a declaraţiilor fiscale şi plată la taxa pe construcţii, impozitul pe veniturile din agricultură şi pe veniturile din chirii sau din activităţi independente. Tot astăzi, încă se mai poate redirecţiona către organizaţiile nonguvernamentale 2% din impozitul pe venit.

Persoanele fizice care au realizat venituri din activităţi independente, din chirii sau din activităţi agricole trebuie să-şi declare aceste venituri pe 2013.

De asemenea, până la 26 mai trebuie declarată şi plătită prima tranşă pe acest an din impozitul pe construcţii, celebra taxă pe stâlp.

Tot la această dată trebuie declarată destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual.

Cine îşi declară veniturile

Trebuie să se grăbească la Fisc, astăzi, contribuabilii care în anul 2013 au realizat venituri din: activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole pentru care venitul net se stabileşte în sistem real, piscicultură şi silvicultură, transferul titlurilor de valoare (altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise), operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen pe bază de contract, precum şi orice alte operaţiuni similare.

Aceştia trebuie să depună la Fisc „Declaraţia privind veniturile realizate din România“ – Formularul 200.

Formularele 200 pot fi obţinute direct, gratuit, de la sediile unităţilor fiscale, sau se pot descărca de pe site-ul ANAF, secţiunea Declaraţii electronice/ Descărcare declaraţii - în cazul depunerii declaraţiilor online.

Atenţie, contribuabilii care au mai multe surse sau categorii de venit şi au obligaţia depunerii Formularului 200 vor completa Anexa la Declaraţia privind veniturile realizate din România pentru fiecare sursă de venit în parte.

ANAF precizează că nedepunerea până la 26 mai 2014 a declaraţiilor de venit de către persoanele fizice constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 la 500 de lei.

Cum procedează producătorii agricoli

Fiecare producător agricol trebuie să meargă la Direcţia Fiscală Judeţeană, unde declară suprafeţele şi/sau animalele care pot face obiectul impozitării, ANAF calculează impozitul şi-l comunică producătorului, după care producătorul mai face două drumuri la ANAF ca să plătească, în două tranşe, impozitul pe anul în curs.

Există plafoane peste care aceste dări se plătesc obligatoriu. De exemplu, dacă ai două vaci, nu plăteşti, dar dacă ai de la trei în sus, începi să plăteşti. Statul a calculat că o vacă ţi-ar aduce anual 453 de lei.

Asta înseamnă că impozitul anual pentru a treia vacă ar fi de 72 de lei, plus contribuţia la asigurările de sănătate, vine aproape 100 de lei pe cap de vacă în plus pe an.

În cazul terenurilor cultivate, limitele neimpozabile sunt extrem de mici, în timp ce normele de venit stabilite la hectar sunt extrem de mari.

Astfel, limita neimpozabilă pentru legume (în câmp) este de 0,5 hectare. Peste această limită, norma de venit la hectar a fost calculată de stat la 4.000 de lei pe an. Înseamnă un impozit anual de 640 de lei şi o contribuţie la sănătate de 216 lei pe an.

La legume în seră, limita neimpozabilă este de doar 0,2 hectare, iar norma de venit la hectar este de 8.000 de lei pe an. O situaţie grea este şi la viţa-de-vie, unde limita neimpozabilă este de o jumătate de hectar, iar norma de venit ajunge la 1.385 de lei.

În ceea ce priveşte impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale (taxa pe stâlp), de 1,5% din valoarea construcţiei, introdus la începutul acestui an, normele metodologice care clarifică modul de achitare a taxei au fost aprobate marţi.

Prima plată (jumătate din suma datorată) trebuie efectuată la 26 mai, iar a doua până la 25 septembrie.
 


Bătălia pentru 2%

Ca în fiecare an, organizaţiile nonguvernamentale (ONG) pot primi din partea contribuabilior, prin redirecţionare, 2% din impozitul datorat de aceştia pentru impozitul pe venit.
Cel mai mult de câştigat de pe urma acestui program au acele ONG care îşi trimit activiştii în companii şi societăţi pentru a completa pe loc formularistica necesară, împreună cu salariaţii dispuşi să redirecţioneze.
 


Ponta promite reducerea CAS

Premierul Victor Ponta a declarat, la Oradea, că taxa pe stâlp pentru persoanele juridice care deţin construcţii speciale este menită să adune bani la buget.

Această taxă pe construcţiile speciale ne permite două lucruri. În primul rând, să reducem contribuţiile de asigurări sociale, şi cred că pentru orice angajator, şi pentru cei de aici (compania Celestica din Oradea - n.r.), care au 2.000 de angajaţi şi care vor să creeze locuri de muncă, este o veste foarte bună, ca şi scutirea de impozit pe profitul reinvestit. Apoi, acolo unde impactul este semnificativ, să adaptăm în Parlament prevederi ale acestei scutiri de taxă“, a declarat Victor Ponta joi, după ce a vizitat compania Celestica din Oradea.

Cei care dezvoltă afaceri în parcurile industriale sunt scutiţi de la plata taxelor locale, e o decizie a autorităţilor locale. Dacă primăria (Primăria Oradea - n.r.) nu mai vrea să acorde aceste scutiri, le luăm şi le dăm Consiliului Judeţean“, a mai declarat Ponta.

La sfârşitul lunii aprilie, premierul declara că Guvernul va obţine din impozitarea construcţiilor speciale un surplus de venituri cu mult peste ţinta stabilită în mod precaut de FMI, care reprezintă unul dintre principalele argumente pentru a reduce contribuţiile de asigurări sociale.

Şi ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, preciza că numai dintr-un subgrup de companii impozitate se obţine mai mult de un miliard de lei, faţă de prognoza iniţială de venituri astfel atrase de doar 488 de milioane de lei, stabilită.

La rândul său, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, arăta că numai din ceea ce se află în bilanţul companiilor şi nu era impozitat rezultă venituri de 1,8 miliarde de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite