Încasările Fiscului au crescut cu 14,1 miliarde lei în primul trimestru

0
Publicat:

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 14,1 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

foto teanc bani lei oferta mana
Încasările Fiscului au crescut cu 14,1 miliarde lei în primul trimestru

Am avut astăzi discuţia lunară cu Direcţiile Generale Regionale ale Finanţelor Publice din toată ţara, în care monitorizăm şi evaluăm acţiunile întreprinse pentru colectarea eficientă şi pentru combaterea evaziunii fiscale. Datele pentru primul trimestru din 2024 arată încasări totale de 97,1 miliarde lei, faţă de 83 miliarde lei în 2023. Fiecare Direcţie Regională a reuşit să îşi depăşească planul cu cel puţin 100 milioane de lei, Bucureştiul fiind cu 800 milioane lei pe plus”, a scris Boloş, joi, pe pagina sa de Facebook.

El a subliniat că se vede efectul notificărilor emise de către organele de inspecţie fiscală, activitatea de control fiscal fiind ultima pârghie pentru realizarea conformării la declarare.

„De la lună la lună, s-au făcut progrese importante în ceea ce priveşte gestionarea riscurilor de neconformare. Cu această ocazie, am reiterat solicitarea către inspectori să ofere şi suport activ, furnizând informaţii clare şi accesibile contribuabililor. În final, fiecare leu colectat în mod corect şi transparent este o formă de respect faţă de cei care îşi achită îndatoririle şi o investiţie în viitorul colectiv al românilor, în infrastructură, sănătate, educaţie şi alte domenii vitale”, a precizat şeful de la Finanţe. 

În plus, controalele derulate de autorităţile fiscale la persoane fizice au luat amploare în ultimii cinci ani şi doar în primele trei trimestre din 2023 s-a înregistrat o creştere de peste 80% faţă de anul precedent.

„Controalele derulate de autorităţile fiscale la persoane fizice au luat amploare în ultimii cinci ani, pe fondul diversificării surselor de venit ale acestora şi al constatării unor situaţii în care veniturile astfel obţinute au fost incomplet declarate (... ) Evoluţia acestor controale este clar evidenţiată de datele cuprinse în rapoartele ANAF. Astfel, dacă pe întreg anul 2022 au fost finalizate 284 de acţiuni de control la persoane fizice, în urma cărora au fost emise 141 de decizii de impunere, cu o valoare totală de 47,6 milioane de lei, în 2023 se constată o creştere semnificativă a verificărilor pentru această categorie de contribuabili”, punctează specialițtii Deloitte.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite