Germania vrea să își revizuiască bugetul federal și restricțiile cu privire la datoriile statului

0
0
Publicat:

Germania analizează o revizuire drastică a bugetului său federal pentru acest an, inclusiv relaxarea restricțiilor privind noile datorii nete, în urma deciziei de săptămâna trecută a instanței supreme a țării.

Colaj foto stagul Germaniei în fundal și în prim-plan monede și bancnote tip euro
Germania vrea să își revizuiască politicile monetare pentru acest an Foto: Shutterstock

Săptămâna trecută, judecătorii au spus că autorizațiile de datorie neutilizate nu pot fi transferate într-un fond extrabugetar pentru inițiative precum ecologizarea producției și extinderea energiei solare. Este probabil ca hotărârea să afecteze și alte astfel de fonduri speciale, inclusiv unul care plătește măsuri pentru a ușura povara pe care o reprezintă prețurile ridicate ale energiei pentru gospodării și companii, transmite Bloomberg.

În cazul în care oficialii ajung la concluzia că hotărârea se aplică și la scară mai largă, așa cum se așteaptă, ministrul de finanțe Christian Lindner va trebui să contabilizeze retroactiv cel puțin 30 de miliarde de euro de noi datorii într-un buget federal revizuit pentru 2023, au declarat persoanele, care au cerut să nu fie identificate deoarece discuțiile sunt confidențiale.

Ca urmare, Lindner ar fi forțat să renunțe la planul său de a restabili regulile constituționale care limitează noile împrumuturi, cunoscute sub numele de frână a datoriei, o politică cheie a partidului său pro-business, Partidul Liber-Democrat, au adăugat oamenii. Constituția permite suspendarea mecanismului în perioade de criză, lucru pe care guvernul l-a făcut recent timp de trei ani pentru a face față consecințelor pandemiei Covid-19 și creșterii prețurilor la energie.

Purtătorii de cuvânt ai ministerului lui Lindner au refuzat să comenteze direct, făcând trimitere la răspunsurile date la conferința de presă obișnuită a guvernului de luni.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanțe a declarat acolo că oficialii încă examinează hotărârea și că este prea devreme pentru a spune ce va face guvernul pentru a o pune în aplicare. Purtătorul de cuvânt al cancelarului Olaf Scholz, Steffen Hebestreit, a declarat că analiza „hotărârii juridice complexe” va mai dura „cu siguranță câteva zile”.

Pe lângă faptul că a răsturnat politica bugetară a coaliției de guvernare, hotărârea instanței a provocat o nouă dezbatere cu privire la frâna de îndatorare, unii parlamentari din partea social-democraților lui Scholz și a Verzilor solicitând ca aceasta să fie din nou temporar pusă deoparte.

Ministrul Verzilor pentru economie, Robert Habeck, a declarat mai devreme luni că limitarea utilizării fondurilor extrabugetare va avea „implicații masive” pentru transformarea Germaniei într-o economie mai curată și mai avansată din punct de vedere tehnologic și ar putea duce la creșterea costurilor energetice pentru gospodării și companii.

Habeck, care este și vicecancelar, a declarat că, deși consideră că frâna de îndatorare este „inflexibilă”, este de asemenea conștient că constrângerile coaliției cu FDP limitează spațiul de manevră. Întrebat dacă suspendarea din nou a frânei datoriei este mișcarea corectă, el a spus că este prea devreme pentru a spune și a refuzat să „speculeze”.

Deși oficialii din FDP-ul lui Lindner au apărat cu înverșunare regulile privind datoria, ministrul nu a exclus o nouă suspendare a acestora atunci când a fost întrebat în mod special despre un astfel de scenariu într-un interviu acordat unui ziar în weekend.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite