Gata cu criza imobiliară? Au reînceput vânzările de apartamente încă din fază de proiect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"După 2012 – 2013, piaţa imobiliară s-a maturizat şi astăzi avem o piaţă mai educată atât din punct de vedere al cumpărătorului, cât şi din punctul de vedere al dezvoltatorului" FOTO: Mediafax
"După 2012 – 2013, piaţa imobiliară s-a maturizat şi astăzi avem o piaţă mai educată atât din punct de vedere al cumpărătorului, cât şi din punctul de vedere al dezvoltatorului" FOTO: Mediafax

La mai bine de cinci ani de la căderea pieţei imobiliare, proiectele rezidenţiale dau semne de revenire, iar cumpărătorii reîncep să facă achiziţii încă din faza de proiect.

2015 a fost un an bun pentru piaţa locuinţelor, atât pentru vânzători – care au mai urcat puţin preţurile -, cât şi pentru cumpărători –  care au beneficiat de programe de creditare mai avantajoase.

Preţurile locuinţelor au fost variate, în funcţie de zonă, dar şi de apetitul pentru achiziţii. Cel mai căutat segment de apartamente a fost cel de două camere, unde  preţurile au variat de la aproximativ 30.000 de euro în provincie, la o medie de peste 60.000 de euro în Bucureşti.

O altă piaţă imobiliară pe care analiştii o consideră în creştere este cea din Cluj-Napoca, susţinută în special de achiziţii făcute de persoane care lucrează în zona de IT. Acelaşi lucru este sesizat şi în Bucureşti, unde marea masă de clienţi vine din zona corporaţiilor.

Şi toate acestea după un interval de patru ani, 2009-2013, în care se părea că se va prăbuşi total pe fondul scăderilor de preţuri de peste 50%.

„După 2012 – 2013, piaţa imobiliară s-a maturizat şi astăzi avem o piaţă mai educată atât din punct de vedere al cumpărătorului, cât şi din punctul de vedere al dezvoltatorului”, susţine Matei Maloş, managing partner la agenţia de consultanţă imobiliară HomeFinders.

Primele creşteri de preţuri de după perioada de criză s-au înregistrat în Bucureşti, unde se dezvoltă şi cel mai mare proiect imobiliar din ţară, în zona Metalurgiei, cu o ofertă de circa 15.000 de unităţi.


Citiţi mai multe despre vânzările de apartamente încă din fază de proiect pe Adevărul Financiar

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite