Fondul Proprietatea a înregistrat un profit de 356 milioane de lei pe primul semestru, de trei mai mic faţă de recordul de anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Greg Konieczny (stânga) conduce Fondul Proprietatea ca manager de fond, administratorul fiind firma americană Franklin Templeton  FOTO Adevărul
Greg Konieczny (stânga) conduce Fondul Proprietatea ca manager de fond, administratorul fiind firma americană Franklin Templeton  FOTO Adevărul

Fondul Proprietatea (FP) a obţinut un profit de 356,6 milioane de lei pe primele şase luni, în scădere de trei ori faţă aceeaşi perioadă a anului trecut, când a raportat un câştig record, de 1,06 miliarde de lei, în urma vânzării unei participaţii de aproape 5% la Romgaz (SNG).

Compania a înregistrat pierderi începând din luna ianuarie, odată cu trecerea la evaluarea la standarde internaţionale de contabilitate IFRS a portofoliului acţiuni cotate. Investiţiile Fondului în acţiuni au fost înregistrate, după standardele IFRS, la valoare justă prin profit sau pierdere. Cea mai mare parte a pierderii a rezultat din declinul titlurilor Petrom, influenţate de evoluţia preţului petrolului pe pieţele externe.

Astfel, Fondul Proprietatea a raporat un rezultat negativ de 502 milioane de lei în ianuarie, prima lună de aplicare a noii metodologii. La finele lunii aprilie, rezultatul negativ se situa la 304 milioane de lei.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dispus în luna mai revenirea la standardele româneşti de contabilitate şi a amânat pentru ianuarie 2016 adoptarea IFRS.

Măsura a determinat trecerea Fondului Proprietatea de la o pierdere de 304 milioane de lei (IFRS) la finele lunii aprilie la un profit de 371,8 milioane de lei la sfârşitul lunii mai (standarde româneşti).

Pe ansamblul anului 2014, Fondul Proprietatea a obţinut un profit record de 1,012 miliarde de lei, în urcare cu 48% faţă de anul 2013.

Marea Lichidare

Valoarea activului net (VAN) se situa la finele lunii iunie la 12,65 miliarde de lei (2,83 miliarde de euro) în scădere cu 4,4% faţă de 13,24 miliarde de lei la finele anului trecut, reiese dintr-un raport transmis de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Comparativ cu 14,85 miliarde de lei la mijlocul anului trecut, valoarea activului net înregistrează un declin de 14,8%.

La cea mai recentă cotaţie de pe bursă, de 0,8095 lei/unitate, acţiunile Fondului Proprietatea se tranzacţionează la un discount de 31,69%, în timp ce capitalizarea este de 9,86 miliarde de lei (2,23 miliarde euro).

Petrom şi Hidroelectrica, „perlele“ din portofoliu

Acţiunile listate reprezentau la finele lunii iunie 49,57% din portofoliul de active al Fondului, iar titlurile nelistate 51,19%, restul fiind lichidităţi nete şi creanţe.

Cele mai importante deţineri, în funcţie de ponderea în valoarea activului net, erau la sfârşitul lunii iunie Petrom (SNP), cu 32,07%, faţă de 33,16% în decembrie, şi Hidroelectrica, cu 17,22%, comparativ cu 17% la finele anului trecut.

Fondul avea în conturi la mijlocul anului 101 milioane de lei, precum şi investiţii de 5,83 milioane de lei în titluri de stat. Portofoliul includea la finele lunii martie depozite bancare de 44 milioane de lei şi titluri de stat de 110 milioane de lei, iar în decembrie titluri de stat în valoare de 194,6 milioane de lei şi depozite bancare de 109,4 milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite