Fiscalist, despre TVA: Este un impozit pervers, nu îți dai seama că îl plătești decât când rămâi fără bani

0
Publicat:

Taxa pe valoarea adăugată este un impozit indirect care afectează buzunarele consumatorilor în special când acesta se majorează mai mult decât cresc salariile, a declarat consultantul fiscal Dan Schwartz.

Cineva verifică dacă are suficienți bani în portofel pentru cumpărăturile în supermarket
Taxa pe valoarea adăugată este un impozit indirect care afectează buzunarele consumatorilor

„Este un impozit pervers, nu îți dai seama că îl plătești decât atunci când rămâi fără bani în buzunar. Creșterea TVA-ului, trebuie să vă gândiți la ea ca la un impozit degresiv. Cu cât e TVA-ul mai mare, cu atât cei cu venituri mici sunt mai afectați, pentru că salariul lor nu crește în măsura în care a crescut și TVA-ul. Deci ei cu aceeași cantitate de bani vor putea să cumpere o cantitate mai mică de bunuri și servicii. Deci când prețurile cresc prin TVA, că asta se întâmplă când crește TVA-ul, cresc prețurile la raft, pentru omul de rând. Pe filieră, contează mai puțin, că ce colectezi, se compensează cu ce ai plătit, plătești doar diferența.

Dar la raft, deci acolo unde se plătește, de fapt, impozitul, pentru că acest impozit este un impozit pervers, nu îți dai seama că îl plătești decât atunci când rămâi fără bani în buzunar și asta o simți când te duci să cumperi de la supermarket.

De aia se numește taxă indirectă, pentru că îți micșorează veniturile, în mod indirect, nu ca impozitul pe venit, pe salariu, care îți micșorează venitul în mod direct. Se prelevă o parte din venitul tău și se duce la stat. Aici, impozitarea se face pe calea vânzărilor. Este un impozit pe consum, e un impozit pe vânzări. De asta în multe state, nu europene, există taxa pe vânzări, chiar așa se numește, “Sales tax“ și se aplică o singură dată la nivelul vânzării cu amănuntul”, a declarat consultantul fiscal Dan Schwartz la B1 TV.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite