Exxon devine lider în domeniul petrolier din SUA, cu o achiziție de 60 de miliarde de dolari

0
Publicat:

Exxon Mobil a fost de acord să cumpere rivalul american Pioneer Natural Resources într-o tranzacție integral pe acțiuni, evaluată la 59,5 miliarde de dolari, care l-ar transforma în cel mai mare producător din cel mai mare câmp petrolier din SUA și i-ar asigura un deceniu de producție la costuri reduse.

Fabrică petrolieră Exxon
Exxon își asigură poziția de lider în domeniul petrolier de top din SUA Foto:Shutterstock

Tranzacția, evaluată la 253 de dolari pe acțiune, combină cea mai mare companie petrolieră americană cu unul dintre cele mai de succes nume care au apărut în urma revoluției șisturilor, care a transformat țara în cel mai mare producător de petrol din lume în puțin mai mult de un deceniu.

Oferta reprezintă o primă de 9% față de prețul mediu al Pioneer pentru cele 30 de zile anterioare datei de 5 octombrie, când au apărut informații despre discuțiile privind acordul. Acțiunile Pioneer au crescut cu 2%, la 241,79 dolari, în tranzacțiile de dinaintea pieței. Acțiunile Exxon au scăzut cu 2,5%

Tranzacția, care ar trebui să se încheie la începutul anului 2024, va lăsa patru dintre cele mai mari companii petroliere americane în controlul unei mari părți din câmpul de șisturi din Bazinul Permian și a infrastructurii sale extinse.

Cu toate acestea, experții antitrust au declarat săptămâna trecută pentru Reuters că Exxon și Pioneer au șanse mari să finalizeze tranzacția, chiar dacă se vor confrunta cu o supraveghere amănunțită. Acest lucru se datorează faptului că ar putea argumenta că, chiar și în calitate de cel mai mare producător din Permian, împreună vor reprezenta o mică fracțiune dintr-o piață globală vastă de petrol și gaze.
"O analiză a FTC este foarte posibilă, dar cota de piață a acestei combinații pare să fie sub pragurile care justifică de obicei o acțiune", a declarat într-o notă analistul Scott Hanold de la RBC Capital Markets.

Pioneer este cel mai mare operator din Permian, reprezentând 9% din producția brută, în timp ce Exxon ocupă locul 5, cu 6%, potrivit analiștilor de la RBC Capital Markets.
"Combinația dintre ExxonMobil și Pioneer creează o companie energetică diversificată cu cea mai mare amprentă de sonde cu randament ridicat din Bazinul Permian", a declarat directorul executiv al Pioneer, Scott Sheffield.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite