Economistul şef al BNR: Prorogarea legii pensiilor este singura soluţie pentru controlul deficitului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Lazea - FOTO Eduard Enea
Valentin Lazea - FOTO Eduard Enea

Prorogarea legii pensiilor este singura soluţie ca deficitul bugetar să nu explodeze în 2020 şi 2021, a declarat marţi Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR), la un eveniment organizat de Curs de Guvernare, scrie Mediafax.

El a avertizat că dacă se amână majorarea pensiilor de la 1 septembrie 2020 vor exista costuri politice, dar dacă se aplică vor exista costuri economice imense care vor fi urmate tot de costuri politice.

„Potrivit legii pensiilor, acestea cresc cu 40% într-un singur an. 40% este o cifră care în Europa nu există. Avem ca efect 3,6% PIB în acest an, 4,5% din PIB în 2020, 5,7% din PIB în 2021. Este numai efectul aplicării legii pensiilor, toate acestea în ipoteza că nu va fi recesiune şi vom avea o creştere robustă. Mai e ceva, în 2021 e prevăzută recalcularea pensiilor, o altă bombă cu fitil aprins, încă 1% din PIB. Asta e aritmetica curată”, a spus Lazea.

Potrivit acestuia, creşterea pensiilor se face pe bani pe care statul nu îi are efectiv iar toate măsurile avute în vedere pentru creşterea veniturilor bugetare nu acoperă deficitul pe care îl produce în buget legea pensiilor.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite