Directorul general APIA, demis din funcție de ministrul Agriculturii. Care este motivul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionuț Lupu, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a fost demis din funcție marți seară de către ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

foto Ionuț Lupu
Ionuț Lupu, demis din funcția de director general al APIA Foto: Facebook Ionuț Costin Lupu

UPDATE 20.10 Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Ionuţ Lupu, a fost demis, marţi seara, de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, din cauza întârzierilor la plată a subvenţiilor către fermieri şi a blocajului din sistem.

"Am semnat ordinul de demitere al directorului general al APIA, Ionuţ Lupu, în această seară, din cauza întârzierii plăţilor către fermieri şi a blocajului din sistem. Am avut şedinţă în această seară despre plata subvenţiilor şi deblocarea noilor scheme pentru fermieri, dar acesta nici măcar nu a venit în instituţie. Le-am dat termen celor de la APIA ca în două săptămâni să plătim Ajutoarele Naţionale Tranzitorii şi ecoschema PD-04 privind înverzirea", a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Florin Barbu.

Acesta a precizat că foarte mulţi fermieri i-au cerut să facă schimbări la APIA din cauza blocajului existent în agenţie. Mai mulţi fermieri au cerut chiar revenirea lui Adrian Pintea la şefia APIA, acesta fiind în prezent secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Conducerea APIA va fi preluată de Cornel Turcescu, cel care a condus agenţia înainte de venirea lui Ionuţ Lupu, însă posturile de conducere ale agenţiilor de plăţi din subordinea MADR vor fi scoase la concurs în cel mai scurt timp, a mai spus Florin Barbu.

Știrea inițială

Ionuț Costin Lupu, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în funcție din data de 19 decembrie 2023, ar fi fost demis. Ordinul de demitere ar fi fost semnat de către ministrul Agriculturii, Florin Barbu, potrivit surselor Agrointel.ro

Întrebat dacă Ionuț Lupu a fost demis în seara de marți, un purtător de cuvânt al APIA a declarat pentru „Adevărul” faptul că nu deține aceste informații. „Nu pot să vă spun nici da, nici nu”. În acest sens, Redacția Adevărul a trimis o solicitare scrisă pentru mai multe informații, care ar urma să fie emise de instituție miercuri „la prima oră”.

În plus, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a refuzat să discute telefonic apelat de „Adevărul”, invocând prin SMS faptul că se află în ședință.

Conform Agrointel, după demiterea lui Ionuț Lupu, conducerea va fi preluată de către fostul director general al APIA, Cornel Turcescu, care a avut această poziție și până la preluarea postului de către Ionuț Lupu în luna decembrie a anului trecut.

Ionuț Lupu făcuse în urmă cu doar câteva săptămâni o plângere la DNA în care denunțase presupuse presiuni asupra sa pentru a debloca plățile pentru stuful din Delta Dunării. Presupusele presiuni veneau din partea a două companii, controlate la acel moment de fiul lui Paul Stănescu și un alt consilier al secretarului general PSD. Cele două firme cereau, potrivit surselor G4Media, subvenții europene pentru stuf în urma unei legi promovate de către Florin Barbu, ministrul Agriculturii și cel care ar fi semnat ordinul de demitere al lui Ionuț Lupu.

Demiterea lui Ionuț Lupu, care e membru PNL, are loc cu o zi înainte de ședința decisivă a coaliției privind calendarul alegerilor și în momentul în care Nicolae Ciucă, președintele PNL, este într-o vizită în Spania.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite