Din cauza facturilor uriașe, Liberty Galați accelerează proiectele de eficiență energetică și de energie regenerabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberty Galați anunță că accelerează programele de eficientizare a consumului de energie, pentru reducerea utilizării gazului natural și a consumului total de energie pe platforma siderurgică.

Simulare panouri solare FOTO: Liberty Galați
Simulare panouri solare FOTO: Liberty Galați

Potrivit reprezentanților Liberty Galați, compania accelerează programele de eficientizare a consumului de energie și implementarea proiectelor de energie regenerabilă, în cadrul planurilor de transformare GREENSTEEL și a viziunii CN30.

„Aceste programe au ca scop reducerea semnificativă a utilizării gazului natural și a consumului total de energie pe platforma siderurgică, în paralel cu creșterea semnificativă a producției interne de energie regenerabilă”, transmite compania.

Reducerea consumului de gaz natural va fi realizată printr-o serie de îmbunătățiri la nivelul operațiunilor de producție, incluzând recuperarea energiei din gazul rezidual produs de furnal; optimizarea utilizării aburului la liniile de producție; îmbunătățiri tehnice ale cuptoarelor de reîncălzire; precum și reducerea pierderilor de căldură din conductele de abur.

Investiție, amortizată în 18 luni

„Programul de reducere a consumului de energie include o serie de modernizări ale echipamentelor și instalațiilor de pe întreaga platformă siderurgică, precum și un proiect realizat în parteneriat cu Enel X România de înlocuire a peste 1000 de corpuri de iluminat stradal cu un consum ridicat de energie cu aparate de iluminat moderne cu tehnologie LED, eficiente din punct de vedere energetic. Cu un cost de circa 1 milion de lei, acest proiect va asigura o economie de energie de aproximativ 700 MWh pe an, o cantitate suficientă pentru a alimenta 400 de locuințe. Preconizăm ca investiția se va amortiza în următoarele 18 luni, datorită scăderii cu 61% a consumului de energie al sistemului de iluminat stradal și a costurilor reduse de mentenanță”, susțin cei de la Liberty Galați.

Pe termen lung, LIBERTY Galați continuă implementarea planului de transformare GREENSTEEL. La începutul acestei veri, compania a lansat procedura de licitație pentru furnizarea tehnologiei pentru două cuptoare hibride cu arc electric, care vor reduce în timp emisiile de carbon ale companiei cu peste 80%.

Parc fotovoltaic pe platforma siderurgică

Pentru a sprijini transformarea GREENSTEEL și obiectivul de a deveni neutru în emisii de carbon până în 2030, Liberty Galați dezvoltă deja prima fază de 50MW dintr-un parc fotovoltaic, cu o capacitate totală de 180MW, care va necesita o investiție totală de 890 de milioane de lei și va furniza energie verde, regenerabilă direct pe platforma siderurgică.

 „Liberty Galați își asumă în totalitate responsabilitatea de a reduce consumul de energie și de a realiza pe termen lung planul său de decarbonizare până în 2030. În condițiile creșterii continue a prețurilor la energie și a lipsei de angajament din partea furnizorilor sau a Guvernului de a încheia contracte de furnizare de energie pe termen lung, aceste programe și investițiile noastre în producția de energie regenerabilă devin din ce în ce mai importante. Cu toate acestea, pe termen scurt nu putem face mai mult, de aceea continuăm să implicăm în mod activ autoritățile guvernamentale la nivel local și național pentru a oferi industriei sprijin substanțial în perioada de iarnă care urmează”, a declarat Ajay Aggarwal, președintele Consiliului de Administrație al Liberty Galați.

Combinatul de la Galați este cel mai mare producător integrat din România, cu o forță de muncă de circa 7.000 de oameni și o capacitate de producție de aproximativ 3 milioane de tone de oțel pe an, pentru clienți din domeniul construcțiilor, naval, petrolier și gaze, precum și cel al producției de energie regenerabilă.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite