Dăncilă se laudă cu creşterea economică, deşi a fost mai mică decât prognoza Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Viorica Dăncilă a lăudat creşterea economică a României din 2018, subliniind că Statistica a revizuit pozitiv avansul din ultimul trimestru, cu toate că cifrele sunt mult mai slabe decât estima Guvernul la începutul anului.

„Datele recente ale Institutului Naţional de Statistică arată o revizuire pozitivă a creşterii economice trimestriale şi a produsului intern brut din 2018 comparativ cu prima evaluare. Astfel, în trimestrul patru al anului trecut, faţă de trimestrul precedent, creşterea reală a produsului intern brut a fost de 0,9%, comparativ cu 0,7%, la prima evaluare. De asemenea, Institutul Naţional de Statistică a revizuit şi valoarea produsului intern brut pentru anul 2018 în creştere cu 10,2% faţă de anul 2017. Anul trecut am adăugat la produsul intern brut 87,5 miliarde lei, faţă de 52,5 miliarde lei în anul 2016. Creşterea reală a produsului intern brut se menţine la 4,1%. Această revizuire pozitivă a îmbunătăţit şi estimările privind investiţiile totale. Investiţiile din economie au atins anul trecut o valoare de peste 200 miliarde lei, faţă de 175 miliarde lei în anul 2017. În acelaşi timp, creşterea economică se vede şi în bzuunarul românilor”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern de marţi.

Cu toate acestea, Viorica Dăncilă uită să menţioneze că Guvernul a construit bugetul pe anul 2018 pornind de la o estimare de creştere economică de 5,5%, mult mai optimistă decât realizările efective.

Au crescut şi salariile, forţate de sectorul public

De asemenea, premierul a scos în evidenţă şi faptul că salariul mediu net a crescut semnificativ, dar uită să menţioneze şi faptul că o parte din el a fost mâncat de inflaţia, iar avansul a fost impulsionat de creşterile forţate de Guvern în sectorul public.

„Datele oficiale arată că în luna februarie a acestui an, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 17,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 2.933 lei. Sunt date care dovedesc eficienţa măsurilor luate guvernul PSD-ALDE pentru creşterea veniturilor populaţiei şi stimularea mediului de afaceri. Acest lucru ne arată că suntem pe drumul cel bun şi trebuie să continuăm punerea în aplicare a programului de guvernare”, a menţionat Dăncilă.

Datele INS arată că, deşi câştigul salarial mediu nominal net a crescut în februarie faţă de aceeaşi lună a anului trecut cu 17,9%, el a scăzut faţă de luna precedentă cu 3 lei, respectiv 0,1%. De asemenea, creşterea reală, în raport cu evoluţia preţurilor de consum, a fost de numai 13,6%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite