Cum putem scăpa de igrasie şi mucegai?
0Pe lângă aspectul neplăcut, igrasia poate pune în pericol sănătatea membrilor familiei dumneavoastră, cu efecte nocive asupra aparatului respirator. De aceea este important să acţionăm
Pe lângă aspectul neplăcut, igrasia poate pune în pericol sănătatea membrilor familiei dumneavoastră, cu efecte nocive asupra aparatului respirator. De aceea este important să acţionăm împotriva igrasiei.
Igrasia se manifestă prin apariţia unor pete de umezeală pe pereţii exteriori ai încăperilor. Un risc asociat igrasiei este dezvoltarea rapidă a mucegaiului, algelor, ciupercilor şi bacteriilor.
O cauză a apariţiei igrasiei o constituie spaţiile prost ventilate, în care umezeala se acumulează în exces. În lipsa ventilaţiei, vaporii de apă se condensează pe părţile cele mai reci din încăpere, adică pe geamul ferestrelor şi pe pereţii exteriori. În cazul în care umezeala persistă, se formează igrasia, iar apoi apare mucegaiul.
Este recomandat ca, înainte de efectuarea oricărui tratament, să încercăm să menţinem echilibrul umidităţii din casă. În acest sens, măsurile de bază sunt aerisirea încăperilor, mai ales a celor prevăzute cu ferestre cu geam termiozolant şi întreţinerea corectă a acestora.
Combaterea igrasiei şi mucegaiului se realizează cu tratamente chimice, care opresc circulaţia apei în stare lichidă prin materialele poroase. "Comercializăm soluţii antimucegai pentru rosturi, care distrug si împiedică dezvoltarea mucegaiului şi dezinfecteaza zonele tratate. Se folosesc în bucătării, băi, locuri umede, dar şi pe material plastic, răşină sintetică sau perdele de duş", spune Mihai Cobzaru, reprezentant al Mr. Bricolage.
Tehnologie la îndemâna oricui
O soluţie modernă de combatere a igrasiei este folosirea substanţelor ce formează un strat hidroizolant orizontal, având ca scop ruperea capilarităţii în pereţii atacaţi de igrasie. "Tehnologia de aplicare este suficient de simplă, astfel încât este la îndemâna oricui.
În perete se forează orificii înclinate echidistante cu diametru de 16 mm, distanţa dintre ele având strânsă legătură cu grosimea peretelui. Se introduc apoi cartuşele cu substanţa Biosal Antiigrasie. Aceasta va pătrunde în zidărie şi va crea o peliculă deasupra căreia apa nu se va mai ridica. La scurt timp de la aplicarea tratamentului se constată că peretele este complet uscat", explică Biru Levente, reprezentant al firmei Proaditiv.
Potrivit vânzătorului, produsul se recomandă a fi utilizat la clădirile din piatră, cărămidă sau beton. Preţul unui cartuş de 0.5 litri este de 190 de lei. Este important să reţineţi că igrasia va reveni, în ciuda oricărui tratament, dacă nu vă veţi asigura în permanenţă de faptul că în încăpere nu mai este umiditate în exces.