Croaţia ar putea adopta moneda euro la 1 ianuarie 2023. Când va fi luată decizia finală

0
0
euro kuna croatia

Consiliul UE a aprobat joi recomandarea statelor membre din zona euro privind aderarea Croaţiei la data de 1 ianuarie 2023.

Mini┼čtrii au fost de acord cu evaluarea pozitiv─â a Comisiei Europene ┼či a B─âncii Centrale Europene cu privire la ├«ndeplinirea de c─âtre Croa┼úia a criteriilor de convergen┼ú─â. Recomandarea propune ca Croa┼úia s─â introduc─â moneda euro la 1 ianuarie 2023. Acesta este primul pas ├«n cadrul unui proces prin care Consiliul UE adopt─â acte juridice care vor permite Croa┼úiei s─â devin─â membru al zonei euro ┼či s─â beneficieze de utilizarea monedei noastre comune, euro, ├«ncep├ónd cu anul viitor.

ÔÇ×Am deosebita pl─âcere de a anun┼úa c─â Eurogrupul a convenit ast─âzi c─â Croa┼úia ├«ndepline┼čte toate condi┼úiile necesare pentru adoptarea monedei euro. Acesta este un pas crucial pentru ca Croa┼úia s─â devin─â cel de al 20-lea membru al zonei noastre euro ┼či un semnal puternic pentru integrarea european─â. Doresc s─â aduc un omagiu deosebit guvernului croat pentru angajamentul s─âu ┼či pentru eforturile intense depuse ├«n ultimii ani pentru a atinge acest rezultat, ├«n circumstan┼úe deosebit de dificileÔÇŁ, a declarat Paschal Donohoe, pre┼čedintele Eurogrupului.

Aceast─â recomandare urmeaz─â s─â fie adoptat─â de Consiliul Ecofin (prin vot cu majoritate calificat─â al statelor membre din zona euro) ├«n cadrul reuniunii sale din 17 iunie 2022. Se preconizeaz─â, de asemenea, aprobarea de c─âtre Consiliu a unei scrisori din partea pre┼čedintelui Consiliului Ecofin c─âtre Consiliul European. Consiliul European va discuta acest subiect la reuniunea sa din 23-24 iunie.

Procesul se va ├«ncheia cu adoptarea de c─âtre Consiliu (dup─â consultarea Parlamentului European ┼či a B─âncii Centrale Europene) a trei acte juridice necesare pentru a permite Croa┼úiei s─â introduc─â moneda euro la 1 ianuarie 2023. Se preconizeaz─â c─â adoptarea acestor acte va avea loc ├«n luna iulie.

Joi, 16 iunie, 1 euro echivaleaz─â cu 7,47 kuna (HRK)Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite