Constanţa, a treia piaţă rezidenţială nouă, după Bucureşti şi Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din punctul de vedere al construcţiilor de locuinţe noi, Constanţa este cea de-a treia mare piaţă rezidenţială regională din ţară, potrivit statisticilor oficiale.

Dacă Cluj-Napoca bate Bucureştiul în ceea ce priveşte preţurile medii ale apartamentelor, cel mai mare oraş al ţării rămâne, în mod firesc, fruntaş în ceea ce priveşte livrările de locuinţe. Care este, însă, următoarea piaţă în clasamentul oraşelor cu cele mai numeroase unităţi locative nou-construite?

Noi vârfuri pe piaţa rezidenţială nouă

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) centralizate de Coldwell Banker România, pe locul al treilea în top se situează cel mai mare oraş de pe litoral. „Constanţa este a treia piaţă rezidenţială regională din România după Bucureşti şi Cluj-Napoca, cu peste 25.000 de locuinţe livrate în perioada 2007 – 2017, potrivit statisticilor oficiale şi cu noi vârfuri înregistrate în ultimii ani”, subliniază Bogdan Voica, CEO Coldwell Banker România. Compania de consultanţă a deschis, recent, un nou birou în Constanţa, fiind primul mare jucător de profil care deschide un birou în oraşul de la malul mării.

„Constanţa are un potenţial fantastic de dezvoltare, atât pe segmentul rezidenţial, cât şi în zona de office sau industrial. Ne aflăm într-un moment excelent pentru a oferta piaţa cu o echipă profesionistă de consultanţi imobiliari şi un birou care respectă standardele internaţionale ale mărcii. Echipa Coldwell Banker Constanţa numară în acest moment 6 consultanţi, din care 3 seniori cu peste 10 ani de experienţă în imobiliare şi vânzări, persoane care au gestionat proiecte de anvergură în Bucureşi şi marile oraşe”, declară George Botezatu, managing partner Coldwell Banker Constanţa.

La preţuri, Timişoara surclasează Constanţa

Potrivit celui mai recent raport de piaţă realizat de Analize Imobiliare, platforma lansată şi susţinută de Imobiliare.ro, Constanţa se situează pe locul al patrulea la nivel naţional din punctul de vedere al preţului mediu pe metru pătrat solicitat de către vânzătorii de apartamente, fiind precedată de Cluj-Napoca, Bucureşti, dar şi Timişoara. 

În al doilea trimestru din 2018, pretenţiile vânzătorilor s-au majorat cu 2,5% faţă de cele trei luni anterioare, ajungând la o valoare de 1.120 de euro pe metru pătrat util. Nivelul actual al preţurilor este cu 9,7% mai mare decât cel consemnat în perioada similară a anului precedent, oraşul de la malul mării fiind al doilea dintre marile centre regionale din punctul de vedere al marjelor anuale de creştere, după Cluj-Napoca (care se situează la o diferenţă de 14,1%). 

Cu toate acestea, preţurile apartamentelor din Constanţa se situează încă la o distanţă considerabilă faţă de nivelul din perioada de boom, acestea fiind, potrivit datelor Imobiliare.ro, cu 25,8% mai ieftine decât în urmă cu 10 ani (în al doilea trimestru din 2008).

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite