Coaliţia pentru Dezvoltarea României cere premierului să respingă ordonanţa pe fiscalitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă FOTO Inquam Photos / Adriana Neagoe
Viorica Dăncilă FOTO Inquam Photos / Adriana Neagoe

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) a anunţat, vineri, că solicită premierului Viorica Dăncilă să respingă OUG anunţată de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, care impune măsuri controversate precum ”taxa pe lăcomie” şi plafonarea preţului la gazele naturale. CDR se arată gata să participe la şedinţa de Guvern de vineri cu o echipă de specialişti.

Marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat un proiect de OUG care cuprinde un set de măsuri controversate. Potrivit uneia dintre măsuri, participanţii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen pe bază de cerere, începând de anul viitor, după minimum 5 ani de participare. Alte măsuri prevăd impunerea unei taxe pe activele băncilor în funcţie de ROBOR şi plafonarea preţului la gazele naturale.

CDR, care reprezintă interesele mai multor companii româneşti şi străine, îi cere premierului să respingă Ordonanţa, printr-o scrisoare deschisă pe care o redăm integral mai jos:

„Către: doamna Viorica Dăncilă,

Prim-ministrul României

Subiect: Ordonanţa de Urgenţă este o greşeală Stimată doamnă prim-ministru,

Vă scriem în numele Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), într-un ultim efort de a preîntâmpina o decizie a Guvernului pe care îl conduceţi şi care riscă să aibă consecinţe deosebit de grave pentru economia României. CDR reprezintă companii româneşti şi străine, mici şi mari care contribuie cu peste 50% la PIB-ul României şi angajează peste 1,2 milioane de oameni. Credem că vocea noastră merită ascultată.

Suntem convinşi că nu doriţi să creaţi probleme mediului de afaceri şi economiei şi că la baza deciziei dumneavoastră de a adopta această Ordonanţă de Urgenţă stau bunele intenţii. Din păcate, această ordonanţă a fost elaborată fără o analiză serioasă şi fără o consultare cu specialişti în domeniile pe care le reglementează sau le impozitează. În lipsa acestei consultări, fiind rezultatul contribuţiei unui număr restrâns de persoane, ea conţine multe greşeli şi concluzii bazate pe analize eronate. Considerăm că ele pot fi îndreptate în urma unui dialog cu mediul de afaceri.

Realizarea planului de guvernare actual este posibilă doar printr-un parteneriat între administraţia statului şi mediul de afaceri care să fie bazat pe încredere şi optimism. Din păcate, în ultimii doi ani, aceste sentimente s-au deteriorat îngrijorător, atingând un nivel foarte scăzut. Adoptarea unor măsuri care afectează grav modele de afaceri ale unor domenii cheie, într-un mod complet lipsit de predictibilitate, nu face altceva decât sa distrugă iremediabil încrederea între stat şi mediul de afaceri.

Soluţia văzută de noi nu este legiferare prin OUG, în preajma sărbătorilor de iarnă şi cu aplicabilitate peste doar câteva zile, ci într-un dialog onest, bazat pe argumente, cifre şi studii de impact. Ori acest lucru necesită timp şi efort.

Acceptarea solicitării noastre, chiar în preajma datei la care România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, va fi cel mai puternic mesaj pentru mediul de afaceri că Guvernul are capacitatea de a rezolva prin dialog problemele cu care ne confruntăm şi împreună putem găsi cele mai bune soluţii.

Prin urmare, vă rugăm să nu giraţi prin semnătura dumneavoastră un act normativ care are toate şansele să declanşeze o criză a economiei româneşti, ci să dispuneţi aşa cum am solicitat de nenumărate ori în acest an, aducerea la masa consultărilor a tuturor celor implicaţi, atât din administraţie, cât şi din mediul de afaceri.

Ne exprimăm dorinţa şi disponibilitatea de a participa astăzi în deschiderea şedinţei de Guvern, cu specialiştii noştri, pentru a sta la dispoziţia decidenţilor şi pentru a aduce toate datele necesare pentru luarea singurei decizii pe care o considerăm corectă şi anume respingerea acestui act normativ în forma actuală.

Cu consideraţie, Comitetul Director CDR”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite