Ce impozite cresc de 4 ori începând cu luna iulie

0
Publicat:

Noile modificări fiscale care au intrat în vigoare în acest an prevăd o majorare extraordinar de mare pentru o anumită categorie de impozite, care vor crește de peste 4 ori începând cu luna iulie.

Un calculator așezat pe mai multe declarații fiscale
Statul a decis majorarea impozitului pe veniturile nedeclarate

Noile măsuri fiscale, aprobate prin legea de modificare a legislației fiscale (Legea 296/2023), publicată încă de anul trecut în Monitorul Oficial, conține inclusiv o prevedere pentru majorarea impozitului pentru veniturile din surse neidentificabile. Una dintre prevederile care se regăsesc în inițiativă face referire la impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate.

Orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de organele fiscale, în condiţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor”, se arată în proiectul de lege cu noile măsuri fiscale.

Legea impune ca de la 1 iulie 2024 să fie modificată cota de impozit pentru veniturile realizare de persoanele fizice a căror proveniență nu poate fi dovedită. Prin urmare, o măsură pentru consolidarea disciplinei financiare și fiscale, creșterea conformării voluntare a contribuabililor se introduce cota de 70% pentru veniturile nedeclarate.

Potrivit documentului făcut public de Ministerul Finanțelor, până la intrarea în vigoare a noilor prevederi se oferă posibilitatea ca contribuabilii să își declare și plătească obligațiile fiscale aferente, evitând astfel ca acestea să fie încadrate în categoria de risc fiscal sau a declanșării verificării situației fiscale personale.

Impozitul aplicat pentru venituri nedeclarate este, în prezent, de 16%, ceea ce înseamnă că, din 1 iulie 2024 acesta va crește de peste 4 ori.

Evaziunea fiscală este estimată undeva la 16 miliarde de euro, potrivit ANAF. Așa că orice reducere a fenomenului ar aduce bani în plus în vistieria statului, în condițiile în care se discută despre creșteri de taxe care să acopere deficitul uriaș.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite