Care sunt joburile bine plătite pe care le pot accesa românii din Diaspora la întoarcerea în ţară

0
0
diaspora privesc.eu

Joburile în IT sunt prima opţiune pentru românii din Diaspora care vor să îşi găsească un loc de muncă la întoarcerea în ţară, iar cele care atrag cel mai puţin, din cauza salariilor mai puţin motivante sunt cele în construcţii, vânzări sau sistemul medical.

Piaţa muncii din România a pierdut, în ultimii 15 ani, tot mai mulţi specialişti care au ales să emigreze şi să îşi găsească un job în alte ţări, potrivit companiei de externalizare a proceselor HR Smartree. De asemenea, la aceştia se adaugă şi personalul fără pregătire specifică, care a optat pentru locuri de muncă în agricultură sau construcţii, tot peste meleaguri. Cu toate acestea, în ultimii ani, piaţa muncii din România a cunoscut o creştere constantă, iar anumite domenii sunt tot mai potrivite pentru românii din Diasporă care îşi doresc să revină acasă. 

„În Diaspora, românii ocupă joburi, de cele mai multe ori, în domenii precum construcţii, agricultură, vânzări, domeniul medical sau IT. Iniţial, cei mai mulţi dintre aceştia au plecat deoarece nu aveau prea multe perspective de angajare în România, însă, în ultimii ani, motivul nu a fost imposibilitatea angajării, ci dorinţa de a avea un salariu mai mare”, a declarat Raluca Peneş, HR Coordinator Smartree.

Potrivit afirmaţiilor sale, însă, piaţa muncii din România s-a redresat în ultimii 2 ani şi, astfel, s-au creat noi oportunităţi de joburi. Acest lucru este determinat, cu precădere, de faptul că asistăm la un număr tot mai mare de investitori, români şi străini, care au deschis pe piaţa locală puncte de lucru şi au generat un necesar de personal atât calificat, cât şi necalificat.

Joburile în IT, prima opţiune                                                                          

Conform analizei realizate de Smartree, unul dintre domeniile care pot fi atractive pentru românii din Diaspora este cel IT, în special dezvoltare software. Numărul mare de companii internaţionale ce şi-au deschis subsidiare aici, creşterea ponderii acestui sector în PIB, lipsa permanentă de specialişti şi nevoia pieţei de angajaţi care cunosc diverse limbaje de programare fac ca zona tehnologică să înregistreze creşteri permanente ale salariilor.

“România se profilează tot mai mult ca şi un hub IT în regiune şi acest lucru duce, prin urmare, la venituri peste medie pentru salariaţii din acest domeniu. Acum, comparativ cu 5-10 ani în urmă, IT-ştii din România au un nivel de trai ridicat raportat la nivelul pieţei şi economiei locale, aşadar, pentru specialiştii care şi-ar dori să se reîntoarcă în ţară, acest lucru poate constitui un argument în plus”, a mai spus Raluca Peneş.

Reprezentanta Smartree a subliniat că, în plus, segmentul tehnologic oferă o serie de beneficii atractive angajaţilor, precum flexibilitatea programului de muncă, inclusiv posibilitatea de a lucra remote un număr de zile pe săptămână. De asemenea, angajaţilor care preferă munca la birou, li se pun la dispoziţie facilităţi multiple de dezvoltare personală şi condiţii moderne, precum spaţii de relaxare corespunzător dotate, spaţii de studiu, bibliotecă sau bistro-restaurant.

Tot la capitolul locurilor de muncă atractive pentru românii din Diasporă se numără şi joburile care necesită cunoaşterea unei limbi străine, precum sunt cele din Share Service Centers (HR, contabilitate, logistică, IT) sau cele din domeniul automotive (ingineri, proiectanţi, project manageri, chiar şi personal necalificat). Astfel, pentru cei care au locuit peste hotare şi au învăţat o limbă străină, mai ales dacă vorbim de una exotică precum cele nordice, găsirea unui loc de muncă pe plan local nu mai este o provocare.

Domeniile care suferă

Pe de altă parte, dacă ne raportăm la românii care lucrează în Diasporă în construcţii, vânzări sau sistemul medical, deşi există joburi disponibile şi în România, salariile nu sunt la fel de atractive şi, probabil, nu vor atrage întoarcerea acestora în ţară.

“În condiţiile în care salariile din România ar fi mai competitive cu cele din străinate, şi nu doar în domenii precum IT, o parte dintre românii din Diaspora s-ar întoarce în ţară, dar nu într-un procent mai mare de 25 - 30%. Sunt români care au plecat de foarte mulţi ani şi şi-au întemeiat familii, au reuşit să se integreze foarte bine în cultura altor ţări sau şi-au deschis propriile afaceri care le oferă un anumit standard de viaţă”, a încheiat Raluca Peneş.

 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri